Voeding (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 21.08.2008, 15:06 (5750 dagen geleden) @ Pie7er

Ter overdenking.

Stel ik heb een radio waarvan de voedingsspanning inzakt en bij hoog volume het geluid gaat vervormen.

Stel verder ik ben geen purist en vervang de secundaire elco (na smoorspoel) door een moderne met hogere capaciteit.
Probleem lijkt verholpen. (oorzaak van meer vermogen 'vragen' dus niet..)

Maar...

Is dis 'symptoom bestrijding?
Met andere woorden, het gaat weer een tijdje goed, maar doordat er nu meer stroom geleverd kan worden zal de volgende fout des te destructiever van aard kunnen zijn?

Die stroom werd immers normaal beperkt door het voeding deel dat niet meer kon leveren dan nodig was?

Het klinkt nogal hypothetisch, maar is het dat wel? :-P
Het voorstel van vergroting van de elco zou ik niet als symptoombestrijding maar eerder als verdoezeling van het probleem willen betitelen. De nominaal opgenomen stroom is te hoog (het probleem) en de piekstromen vang je op door een grotere capaciteit toe te voegen. Daarmee vang je de spanningsdaling tijdens de piekstroom enigszins op, maar de gemiddelde te leveren stroom blijft nog steeds te laag. Tijdens de dalen in de opgenomen stroom wordt deze nu ook lager omdat de elco langduriger moet worden opgeladen.
Het lijkt me niet dat je door vergroten van de capaciteit van de elco dit probleem kunt oplossen. Bekijk de spanningen eens met een scoop en dan met en zonder vergroting van de capaciteit van de secundaire elco. Meet daarbij ook de verschillen van de opgenomen stroom in beide situaties.

Ik denk dat je ervoor moet zorgen dat de opgenomen stroom wordt gereduceerd, of dat het vermogen van de gelijkstroomleverancier wordt opgevoerd. Door een zwaardere trafo en/of een zwaardere (eventueel dubbele) gelijkrichter toe te passen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum