Voeding (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 21.08.2008, 16:46 (5750 dagen geleden) @ Pie7er

Ter overdenking.

Stel ik heb een radio waarvan de voedingsspanning inzakt en bij hoog volume het geluid gaat vervormen.

Stel verder ik ben geen purist en vervang de secundaire elco (na smoorspoel) door een moderne met hogere capaciteit.
Probleem lijkt verholpen. (oorzaak van meer vermogen 'vragen' dus niet..)

Maar...

Is dis 'symptoom bestrijding?
Met andere woorden, het gaat weer een tijdje goed, maar doordat er nu meer stroom geleverd kan worden zal de volgende fout des te destructiever van aard kunnen zijn?

Die stroom werd immers normaal beperkt door het voeding deel dat niet meer kon leveren dan nodig was?

Je geeft niet aan hoeveel de voeding zakt als je de versterker uitstuurt. Hoewel bij een lagere spanning, de uitgangswisselspanning ook lager wordt, hoeft dat niet dramatsch te zijn. Je geeft niet aan hoe groot het volume wel is, maar een simplele eindtrap in een radio was vroeger zo´n watt of drie. Een beetje stereoversterker is tegenwoordig al gauw 2x 50 watt, dat is dus geen vergelijk. Met een toongenerator en scope bekijken, wanneer de eindtrap vastloopt, lijkt me een betere onderzoeks methode. Het zou best kunnen dat de bijv. luidspreker een probleem heeft in plaats van de eindtrap. Dus belasten met een weerstand en meten.

Overigens dienen elco´s niet voor spanningsstabilisatie. Ze dienen als afvlakreservoir voor de gelijkgerichte spanning en als doorgang voor het audiosignaal. Een ideale elko heeft voor wisselstroom een weerstand van nul ohm.

Als een voeding zwaar belast word, zal de rimpelspanning wat groter worden. De topspanning daalt maar weinig en is afhankelijk van de inwendige weerstand van de gelijkrichter en de trafo

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum