't wordt steeds gekker met de U'tjes (Techniek Radio/TV)

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 26.08.2013, 09:57 (4110 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Deze weerstand is er later ingezet omdat de reparateur c.q. de eigenaar van het toestel constateerde dat het lampje steeds doorbrandde. Zie voor een uitvoeriger verklaring van dit bekende verschijnsel http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=154187

Ik denk nu ook dat dit weerstandje er later is ingezet, omdat het lampje blijkbaar doorbrandde. (Dit ook mede op aangeven van Paul Brouwer.)
Het punt is dat dit mogelijk veroorzaakt kan zijn door het steeds slechter worden van de ratelcondensator totdat die uiteindelijk finaal is doorgeslagen. Dat is gebeurd, anders heb ik niet zo snel een andere verklaring. (Ik zal overigens C106 nog nakijken.)

Je hebt een waarde gemeten van 120 ohm, en er is indertijd door de fabriek een waarde van 120 ohm opgestempeld (zie je eigen foto). Dus is deze weerstand niet verlopen. Waarom denk je dat deze weerstand verlopen zou kunnen zijn?

Tja, er staan meer getallen op het weerstandje en ik weet niet 100% zeker of genoemd getal ook correspondeert met de waarde. Immers met mijn digitale meter meet ik 111 ohm en met mij analoge meter ca. 120 ohm.

3. Heeft er toch een ander lampje ingezeten?

Oorspronkelijk zat er een Philips lampje type 7121D in, ik schreef dit al eerder.

Dat lampje zat er ook in en was in orde toen ik het toestel kreeg. Later is door een ongelukje het door mij stuk gemaakt. Ik heb er een nieuw lampje ingezet van 6 volt, 50 mA. Dat is dezelfde waarde en gaf dezelfde lichtopbrengst als zijn voorganger.
Toen ik er (voorlopig) een koolweerstand van 390 ohm heb ingezet verbeterde dit.
Ik denk inmiddels niet meer dat er ooit een ander lampje ingezeten heeft.


Je eigen redenering gaat als volgt:

"Ik kan me ook niet voorstellen dat een draadweerstandje naar beneden verloopt. Dus lijkt het origineel"

Een draadweerstand verloopt inderdaad niet snel, en zeker niet naar beneden. Dat is correct. Maar je kunt hier natuurlijk niet uit afleiden dat daarom een draadweerstand niet zou kunnen worden vervangen. Daar zit je probleem.

Het probleem is dat ik ervan uitgegaan ben dat dergelijke weerstandjes niet makkelijk te vinden zijn. Als het weerstandje vervangen is geweest moet dat m.i. lange tijd geleden zijn gedaan. Daarom ben ik ervan uitgegaan dat het een origineel type was. Maar inderdaad, je mag daar niet van uitgaan.


Z.g. reparateurs vervangen van alles, en het liefst onderdelen die niet defect zijn.

Dat weet ik.

Wanneer onderdelen overduidelijk wel defect zijn vervangt men deze het liefst door veel zwaardere exemplaren. Voorbeelden: zekeringen, kathodeweerstanden.

Dat is niet mijn stijl; ik ben nog altijd een gediplomeerde radiomonteur die nu op zoek is naar de geschiedenis van dit 'oude radiootje'.
Daarom bedankt voor je hulp.

Groet, Fons


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum