Radioactiviteit en referentiebuisjes (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 28.10.2013, 20:16 (4046 dagen geleden) @ Martina

Vraag is: hoe oud zijn die buisjes? 1955? Want tritium is een isotoop van waterstof, welliswaar licht radio-actief, en bovendien een beta-straler die niet eensch door de huid kan dringen. De halfwaarde tijd (of T1/2) is ruim 13 jaar... dwz dat na 13 jaar de helft van de straling al weg is....

En bovendien komt het voor in zeewater,en drinkwater met een max van 30 millisievert per jaar.....:-D

Aangezien het om een zeer lage dosis gaat, maak ik me niet zozeer zorgen over het gevaar van de radioactiviteit, maar ik ben gewoon nieuwsgierig. Daarnaast vraag ik me af of het noodzakelijk of verstandig is om mijn referentiebuisjes van een lampje te voorzien.

Als er na 58 jaar nog maar 1/22 van het tritium in het buisje zit, heeft hij op zijn Janboerenfluitjes geredeneerd per seconde 22 keer minder vaak de kans te ontsteken en kan de vertraging voordat hij ontsteekt dus 22 keer groter worden. Normaal ontsteekt een buisje met tritium in een paar milliseconden, dat worden nu dus enkele tientallen milliseconden. Dat is nog steeds kort vergeleken met de tijdconstante van het RC-filter dat ik erachter wil zetten om zoveel mogelijk ruis weg te filteren. Dan zou een lampje dus niet nodig zijn. Als er echter helemaal geen radioactief materiaal in mijn referentiebuisjes zit, kan de onsteekvertraging in het donker enkele seconden worden.

Voor de zekerheid denk ik dat ik maar een lampje toevoeg.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum