Radioactiviteit en referentiebuisjes (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 29.10.2013, 18:28 (4045 dagen geleden) @ Martina


Als er na 58 jaar nog maar 1/22 van het tritium in het buisje zit, heeft hij op zijn Janboerenfluitjes geredeneerd per seconde 22 keer minder vaak de kans te ontsteken en kan de vertraging voordat hij ontsteekt dus 22 keer groter worden. Normaal ontsteekt een buisje met tritium in een paar milliseconden, dat worden nu dus enkele tientallen milliseconden. Dat is nog steeds kort vergeleken met de tijdconstante van het RC-filter dat ik erachter wil zetten om zoveel mogelijk ruis weg te filteren. Dan zou een lampje dus niet nodig zijn. Als er echter helemaal geen radioactief materiaal in mijn referentiebuisjes zit, kan de onsteekvertraging in het donker enkele seconden worden.


Volgens mij ben je een populaire wiskundeleraar.....:OK: :OK: :-D

ja maar weet je ook hoe oud die buisjes zijn? anders is het tritium via deuterium vervallen naar gewoon waterstof H2....:-D

En die radioactiviteit is peanuts van de energie van de elektronen is maar ongeveer 5 KeV

Hallo Martina,

Hoe oud de buisjes die ik laatst gekocht heb precies zijn, weet ik niet, maar veel ouder dan halverwege de jaren vijftig zullen ze niet wezen. Het zijn vrij moderne referentiebuizen met glazen onderkant en met elektroden van gesputterd molybdeen.

Als we even aannemen dat er in 1955 tritium in de buisjes gestopt is en net doen alsof andere isotopen van waterstof niet radioactief zijn, dan is er met een halfwaardetijd van 13 jaar in 2013 nog 1/(2^((2013-1955)/13)) van de radioactiviteit over, dat is ongeveer 1/22.

Ik ben overigens noch wiskundeleraar, noch populair.

Met vriendelijke groeten,
Marcel


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum