Hoogspanningsvoeding (Techniek Radio/TV)

door Pieter Vos @, 16.04.2014, 17:29 (3877 dagen geleden) @ Andy Janssen

Hallo iedereen,

Ik vond gisteren tussen de artikelen het schema van de hoogspanningsvoeding.
Zie hier: http://www.nfor.nl/radioforumservice/index.php?p=artikelen&sub=artikel-stab-voeding

Het was een beetje miezerige dag hier en toen ben ik maar de zolder opgekropen om wat spul bij elkaar te verzamelen voor deze voeding.
En een paar uurtjes later stond dit op mijn werkbank:

[image]

Ik heb hem nog iets uitgebreid met 2 x 6,3 volt poorten, omdat ik vaker projecten heb waarbij niet alle buizen de zelfde gloeispanningslijn kunnen gebruiken. Maar deze zijn gescheiden van elkaar. Achteraf een beetje stom bekeken, want van die voedingstrafo komt ook nog 4 volt af. Dus die moet er ook nog bij.

Als voeding heb ik gekozen voor een EZ80. Aangezien toch alles al een dikke stook boel was, kon ik het ook afmaken met een buisgelijkrichter. :-D

Het is een fijne voeding, maar ik liep eigenlijk al meteen vast tegen dat limiet van 45 mA. Is dit misschien te veranderen naar 75 of beter 100 mA door, ik noem maar iets, een eindbuis met een groter vermogen te pakken of twee keer een EL84 toe te passen?

Ook vond ik het wel mooi als er iets meer spanning uit kwam. Hij gaat nu tot 200 volt, maar 250 volt zou mij toch wat geschikter zijn. Is dit makkelijk te veranderen? Ik heb al gemerkt dat door hier en daar wat met het stabilisatie deel te spelen, dat de spanning dan al veranderd.

En wat mij ook opviel aan deze schakeling is dat de EF89 niet zo snel op gang komt als de andere twee buizen. Aangezien die de spanning regelt schiet de spanning omhoog naar een volt of 350 voordat de EF89 in actie komt. Zodra de EF89 warm is hersteld zich dit natuurlijk. Bietje gevaarlijk als je er al iets aan hebt hangen. Ik heb ook een moment gehad bij een andere EF89 dat er dan allemaal vonken inwendig in de EF89 heen en weer schoten, als die nog niet warm was. Dus ik denk niet dat dit goed is.
Is dit een foutje van de schakeling zelf? Designfoutje? Anders hang ik er wel een vertraging in voor de gloeispanning van de EZ80 en de El84.

Groetjes Andy ;-)

Hallo Andy,

Als de voedingstransformator het aankan, zou je een hogere uitgangs-stroom kunnen realiseren. Maar dan moet je dus wel, zoals je zelf opmerkt, een zwaardere eindbuis kiezen of twee EL84 parallel zetten. Het is namelijk zo dat als je de voeding op een lage uitgangspanning instelt (bijvoorbeeld 60 volt) dan staat er veel spanning over de doorlaatbuis en dat maal de stroom betekent dat die veel vermogen moet wegwerken.

Wil je een hogere spanning halen, dan moet je kijken wat de EZ80 afgeeft. Misschien is dat slechts 270 volt (bij volle belasting) en dan is het voor een EL84 heel moeilijk daar nog 250 volt gestabiliseerd van te maken. DWZ die EL 84 zal dan een flinke positieve stuurrooster spanning toegevoerd moeten krijgen.

De remedie is: gebruik een EZ81 of twee silicium diodes als gelijkrichter, dit levert aan de anode van de doorlaatbuis besliste een hogere (ongestabiliseerde) spanning op dan met een EZ80,
Probeer een doorlaat buis die bij een lagere stuurroosterspanning al flink stroom trekt, bijvoorbeeld de EL86.

Zelf heb ooit een dergelijke voeding gemaakt met si-diode gelijkrichting en een PL504 als doorlaatbuis (Die PL 504 heeft wel een aparte gloeistroom voeding nodig maar dat moest toch omdat de voedingstrafo slechts een enkele 6,3 volt wikkeling had) Deze voeding haalde met twee keer 270 volt AC op de HS wikkeling gemakkelijk 250 volt DC bij 100 mA

Wil je nog zwaarder, een PL519 kan ook als doorlaatbuis. Voor de regelbuis kun je ook bijvoorbeeld een EF 80 nemen, dat heb ik ook gedaan.

mvg, Pieter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum