Hoogspanningsvoeding (Techniek Radio/TV)

door Pieter Vos @, 22.04.2014, 16:32 (3871 dagen geleden) @ Florick Wibier

Ik vind het meestal sonde om buizen zoals de EL86 voor voedingen te gebruiken. Gebruik dan een PL84 of iets dergelijks. Deze is overigens elektrisch gelijk aan een EL86

Klopt EL86=PL84=UL84 qua buiseigenschappen behalve de gloeidraden van deze buizen. En als je toch een extra gloeistroom voorziening moet maken voor de doorlaatbuis, dan kan deze net zo goed een P (of U) buis zijn.


Een mogelijke verbetering van de klassieke geregelde voeding met een referentie in de kathodeleiding van de regelpentode, bestaat uit het aarden van de kathode, en de uitgangsdeler aan een negatief potentiaal te hangen.

Dan moet deze negatieve spanningsbron ook gestabiliseerd zijn in verband met de stroomvariatie in de uitgangsdeler. Een betere regelschakeling kan men maken door twee buizen als differentiaal versterker te schakelen (op zijn Engels: long tailed pair) De spanningsreferentie bron zal niet meer belast worden omdat deze aan het stuurrooster van één van de twee regelbuizen zit.


Dit voorkomt dat de referentie drift door de wisselende stroom van de pentode .

Onder andere deze voeding heb ik eens succesvol opgebouwd http://obrazki.elektroda.pl/9965364300_1309250395.jpg
Echter is R3 in dat schema duidelijk te laag, en de auteur heeft de fout gemaakt de kathodes van de 504's te aarden.

Als ik het Poolse schema bekijk dan zie ik de kathodes van de doorlaatbuizen PL504 wel goed aangesloten. Maar onjuist is de aansluiting van de anodeweerstand van de regelbuis: die moet naar de ongestabiliseerde hoogspanning (zoals in het schema van Karel de Reus) en niet aan de gestabiliseerde HS hangen. Alhoewel met doorlaatbuizen zoals de PL504 die met een sterke negatieve roosterspanning moeten worden afgeknepen, zal de anodeweerstand van de regelbuis ook wel aan de gestabiliseerde spanning kunnen hangen.

mvg, Pieter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum