Bipolaire elco's..., of niet. (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 02.05.2014, 09:44 (3861 dagen geleden) @ Ger Fust
Bewerkt door John Hupse †, 02.05.2014, 10:00

Wat je in je betoog een "echte bipolaire elco" noemt is een elco waarbij de benodigde folies en papierstroken die nodig zijn voor twee normale elco's gelijktijdig in elkaar worden opgerold en vervolgens in één behuizing worden gestopt. Het is zelfs mogelijk om dergelijke folies aan twee kanten te bewerken, dit maakt de produktie wat lastiger maar bespaart ruimte.

Elektrisch gezien komt zo'n elco overeen met twee normale elco's waarvan de minnen met elkaar zijn verbonden. Mechanisch gezien is dit een constructie die hiervan enigzins afwijkt.

De meeste elco's voor audiotoepassingen gebruiken de z.g. gladde folie (voordeel is de betere kwaliteit, nadeel de prijs en het grotere volume). Voor andere toepassingen wordt de folie wat dieper weggeëtst, waardoor de klassieke "ruwe" elco ontstaat (goedkoop en klein). Beide soorten worden gemaakt in een gepolariseerde en een niet-gepolariseerde vorm.

Misschien is een opmerking over de werking van de bipolaire elco nog nuttig. Door twee elco's in serie te plaatsen (waarbij twee gelijke polen worden doorverbonden) kan de lekstroom nooit groter worden dan die van de elco die "juist" is gepolariseerd. Je moet verder bedenken dat de afbraak van het diëlectricum niet wordt veroorzaakt door een te hoge spanning met de verkeerde polariteit, maar door een te hoge lekstroom in de "verkeerde" richting.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum