KORTSLUITING? (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 13.09.2008, 15:41 (5727 dagen geleden) @ Koen

Heb mijn variac voorzien van een lamp in serie: nu een His Masters Voice type 450 hierop aangesloten: dit is een metalen kast. Als ik de spanning meet op de draad die naar de radio loopt, krijg ik amper 160 à 170 volt bij een variac op 100% [image]
Ook brandt de lamp met gewone lichtsterkte. Is dit nu door een kortsluiting? En is de kortsluiting de reden dat er amper 160 volt naar de radio komt? Toch speelt de radio redelijk goed. Heb ook eens de spanningscaroussel op 110V gezet, en dan de variac langszaam omhooggedraaid: dan meet ik nog maximum een 80V. en toch speelt de radio??

Wie kan een (nieuwsgierige)leek uitleggen hoe dit komt

De lamp moet je meer zien als een beveiliging bij een botte sluiting in je toestel.
Het lichtnet kan meestal 16 ampere leveren en dat is soms te veel van het goede, waardoor in principe 3,6 Kwatt warmte ontwikkeld kan worden. Goed voor een flinke knal of een lekkere fik.
Omdat wisselstroomvoedingen met instelbare stroombegrenzing niet zo dik gezaaid zijn, wordt vaak de toevlucht genomen tot andere manieren van stroombegrenzing.
Een gloeilamp doet dat op een fijne manier. Als hij koud is is de weerstand vrij laag en zal een verbruiker goed werken als de stroom niet te hoog is. Is de verwachte stroom wel te hoog, dan zal de lamp gaan gloeien, waardoor de stroom niet evenredig toeneemt met de spanningsval (het is een ptc weerstand).
Wat we feitelijk willen bereiken is dat bij een fout het toegevoerde vermogen niet exorbitant hoog wordt, maar tussen zekere grenzen blijft, zodat we de kans hebben om in te grijpen.
Je kunt beginnen met een lampje van 40 watt, maar evengoed kun je de stroom begrenzen met een lamp van 150 of 200 watt. De stroom blijft dan echt wel klein genoeg om een transformatorwikkeling niet meteen naar de transformatorenhemel te laten opstijgen. Werkt de zaak wel goed, dan valt er nauwelijks spanning over delamp.
Overigens kun je de lamp het beste tussen je variac en de radio zetten. Sommige variacs hebben nogal wat leegloopverliezen en die stroom daarvoor moet anders ook door de lamp. Dat zou tot verkeerde conclusies kunnen leiden.

Henk Roovers.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum