KORTSLUITING? (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23.09.2008, 18:42 (5717 dagen geleden) @ Koen
Bewerkt door Ed van der Weele †, 23.09.2008, 19:02

Wat ik graag zou zien, is een soort 10-geboden om een radio veilig terug op te starten?

Om mee te beginnen maak je een schakeling met een variac, een wisselspanningsvoltmeter (AC) en een fitting van een gloeilamp.

[image]

Aan de uitgang van de variac monteer je een dubbel stopcontact; 1 stopcontact om de voltmeter op aan te sluiten, en een 2de om de gloeilamp of radio in te steken.
Van het snoer dat naar de lampfitting loopt knip je 1 van de draden door en die twee eindjes monteer je aan de lampfitting. Aan het ene uiteinde monteer je een stekker, aan het ander uiteinde een stopcontact.
Hierboven is de schakeling schematisch weergegeven.
Je hebt nu de basis waarmee je een radio kunt gaan opstarten.

Voor een kleine radio gebruik je als stroombegrenzing een gloeilamp van 40 of 60 Watt, voor een radio die veel vermogen verbruikt ( = veel buizen aan boord heeft) een lamp van 100 Watt.
Als de radio veilig is bevonden, d.w.z. de lamp gaat maar heel zwak gloeien op het moment dat de netspanning van 230 Volt met de variac is bereikt, dan kan de lamp er tussen uit.

Vervolgens lees je aandachtig de volgende artikelen door:
Tips & Trucs : Opstarten lang ongebruikte radio
Een nieuwe oude radio in huis
Tips & Trucs : Le moment supreme

Kun je trouwens ook eens laten weten hoe je een ratelcondensator herkent,

Tips & Trucs : Ratelcondensatoren

Met uitzondering van het schemaatje (dat ik zojuist heb getekend) is alles terug te vinden in de Tips & Trucs encyclopedie van dit forum. Als je het niet bent tegengekomen heb je niet goed gezocht.

en wat je bedoelde met "1e"spanning op de voedingstransfo?

In deze thread heb ik "1e spanning" niet kunnen terugvinden, maar er zal waarschijnlijk de primaire spanning bedoeld worden.
De primaire wikkeling van de voedingstransformator is de wikkeling die op de 230 Volt wordt aangesloten. De primaire spanning is dus die 230 Volt op de wikkeling.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum