Vooroorlogse elementen met 150 gram naalddruk. (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 02.02.2015, 17:35 (3585 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door John Hupse †, 02.02.2015, 17:45

Is het niet zo dat die allerlaatste 78T serie, eind 50 jaren, materiaal zachter was en eigenlijk niet meer bedoeld voor die slinger gramm's Cq die zware koppen

Vanaf begin jaren '50 bevatten de 78-toeren platen al snel minder slijpmiddelen zoals leisteen. Zelfs stapt men op een gegeven moment over op vinyl voor 78-toeren.

Maar uiteindelijk ging de overstap van schellak naar vinyl eigenlijk zeer snel, zodat er zo min mogelijk "overgangsverschijnselen" waren. Ook de consument stapte immers snel over op de 3- of de 4-snelheden grammofoon. Veel radio-grammofoons b.v. werden gemoderniseerd door er een Triotrack dekje in te plaatsen.

Je moet persingen uit de jaren '50 dus eigenlijk niet afspelen met een vooroorlogs magnetisch element, maar met een veel lichter element met een saffiernaald. Mijn verhaal ging dan ook over schellakplaten tot circa 1950. Daarna is de vinyl plaat immers aan de beurt.

Het Philips 78-toeren kristalelement is een typisch voorbeeld van een "overgangselement". Dus voor 78-toeren platen geperst in de jaren '50. Vooral wanneer je er een saffiernaald in zet, b.v. de Philips 2945 naald (of een andere saffiernaald) is dat een geschikt element voor 78-toeren platen uit de fifties.

Een Brits overgangselement werd gemaakt door Decca, zie hiervoor http://www.hupse.eu/radio/reproducers/DeccaE.htm

De overgang van mono naar stereo in 1958 verliep veel geleidelijker en gaf dus aanzienlijk meer problemen. Dit kwam onder meer omdat de single in mono uitvoering het nog minstens 20 jaar volhield, en niet direct vervangen werd door een stereo single.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum