Zit wat te worstelen met de toonregeling van een B6X94A (Techniek Radio/TV)

door Piet Blaas ⌂ @, Arnhem, 22.01.2008, 20:50 (5951 dagen geleden)

Misschien kan iemand me helpen?

De werking van de toonregeling van mijn B6X94A is me niet helemaal duidelijk. Hoewel de radio, na enkele ingrepen, nu prima speelt (en ook alle spanningen prima in orde zijn), doet de toonregeling het niet...

Ik heb wat zitten turen op het schema, maar de werking is me ook niet helemaal duidelijk. Wat ik snap (denk ik), is dat het laag door R67/R68 en R70/R69 (en C80a en C81a) wordt geregeld, nou ja, kan worden afgeknepen...
Hetzelfde geldt voor het hoog. Dat kan enigszins worden weggefilterd via R51/R52 en C72 en R54/R53 en C73, zo meen ik op te maken uit het schema.
Alleen, het werkt bij mijn radio dus niet.

Wat ik niet snap is al die schakelaars erom heen. In welke stand zijn deze schakelaars getekend? Allemaal in ruststand kan niet, denk ik. Er moet er toch altijd een ingeschakeld zijn?
Het gaat hierbij om de drukknopschakelaars bovenin de radio. Ik heb in onderstaand schema de schakelaars er even in 'gefotoshopt', met de welluidende termen die er kennelijk bij horen (maar waarvan mij de betekenis van 'modeste' en 'fidelitá' eigenlijk ook niet helemaal duidelijk is). De radio speelt overigens met de knop 'modesta' ingeschakeld het beste. Een werkelijk prima geluid, zowel op FM als op 'Grammofoon' (dat is schakelaar 2). Ik heb dan mijn iPod via de bandrecorderingang aangesloten.

De toonregeling zou, als die zou werken, niet veel toevoegen aan de geluidskwaliteit van de radio, denk ik. Maar ik zou graag willen weten hoe het werkt... Dus als iemand mij daar wat over zou kunnen vertellen? Graag.

Hieronder een deel van het schema:

[image]

Groeten,

--
Groeten,

Piet.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum