Hoe warm mogen eindbuizen worden? (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 16.10.2008, 22:16 (5682 dagen geleden) @ Stefan Redelijk

Dat snap ik wel, ik vroeg me alleen af of de warmte ook een grote invloed heeft op het goed functioneren van de buis. Als de buis bijvoorbeeld een tijdje meer stroom trekt(die wel binnen grenzen blijft), door bijvoorbeeld een doorgeslagen condensator heeft dit dan ook invloed?

Als de koppelcondensator is doorgeslagen zal de opgenomen anodestroom vrijwel nooit binnen de grenzen van het aanvaardbare zijn. Het stuurrooster moet - ten opzichte van de kathode - een negatieve spanning hebben. Als de spanning positief wordt neemt de anodestroom onacceptabel toe. Ook weer af te leiden uit de datasheet.

Overmatige warmte is vanzelfsprekend nooit goed. Je kunt alleen uit de temperatuur van de glasballon niet opmaken of de temperatuur onder of boven de grens zit. Die informatie wordt meestal door de fabrikant niet opgegeven.

Een buis, met name de buizen die een groot vermogen moeten dissiperen, moet natuurlijk zijn warmte kwijt kunnen. Bij lage dissipatiewaarden, zoals in radio's, volstaat de natuurlijke luchtstroom, maar bij grote vermogens van bijvoorbeeld zendbuizen wordt een koellichaam om de buis aangebracht net als de zwart geverfde ribbels bij transistoreindtrappen. Is het vermogen nog hoger, dan gaat men over op waterkoeling.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum