Hoe warm mogen eindbuizen worden? (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 17.10.2008, 14:31 (5880 dagen geleden) @ Stefan Redelijk

Ik heb dit een maand geleden allemaal gecontroleerd. De condensatoren bleken allemaal in goed conditie te zijn. Er waren wel een paar vervangen, waarschijnlijk door de vorige eigenaar.Is er trouwens een soort interval dat je de radio even moet aanzetten? Want ik heb drie van die radio's en ik heb het druk met mijn studie, dus ik heb niet altijd tijd. Maar ik wil wel mijn radio's in goede conditie houden.

Alleen de elektrolytische condensatoren (elco's) degenereren als ze niet af en toe aan het werk worden gezet. Na enkele maanden van rust moet elke elco - ook nagelnieuwe uit de winkel - opnieuw worden geformeerd. Het oxidelaagje binnen in de elco, dat de scheiding vormt tussen de plus en de min, wordt door het formeren opnieuw opgebouwd.
Formeren doe je door de spanning op de elco langzaam op te voeren tot aan de werkspanning. Tussentijds houd je de stroom door de elco in de gaten met een DC (milli)ampèremeter. Als leidraad kan je aanhouden dat de stroom door de elco nooit hoger mag zijn dan 10 à 20 mA, dan kan er niets mis gaan. De elco is in orde als bij de bedrijfsspanning de stroom is gedaald tot minder dan 2 mA.
Heb je dit eenmaal vastgesteld dan is voldoende om de radio 1 maal per maand een half uur te laten spelen.

De papier- of rolcondensatoren is een ander verhaal. Er zijn een aantal merken en types die berucht zijn om hun slechte eigenschappen.
- Philips: de teercondensatoren.
- ERO: de met papier omwikkelde en in was gedoopte condensatoren.
- Hunts: zie ERO
- Wima: de glanzend donkerbruine bonbonnetjes.
Deze condensatoren zijn vaak zo onbetrouwbaar dat ze eigenlijk direct vervangen moeten worden als je de radio regelmatig wilt gebruiken. Om de originaliteit van zo'n radio geen geweld aan te doen worden door verzamelaars alleen de hoogstnoodzakelijke vervangen en dan vaak gecamoufleerd in de vorm van de originele condensator.

Verder zijn er geen maatregelen die je zou kunnen nemen om je radio in conditie te houden.

Nog wel een advies: laat nooit een oude radio onbewaakt aanstaan! Het is en blijft oude apparatuur die het plotseling kan begeven. Hoe sneller je er bij bent om het apparaat uit te schakelen als het fout gaat, des te geringer zal de schade zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum