Avo Mk4 versus Funke W19 (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 08.12.2015, 12:00 (3277 dagen geleden) @ Vermonden André

Ik heb een lamp H4100D op de Avo gemeten. Bij de C/H ins. test was er een duidelijke stroom te zien. Op de Funke W19 zou dit bij terug nameten niet te zien zijn.

Zo te zien is er twee keer een isolatietest gedaan met twee verschillende testers.
Je meet m.b.v. de AVO tester een isolatieweerstand, in dit geval ruim 10 Mohm.
De Funke doet een goed/fout test, en keurt de buis af wanneer de isolatieweerstand minder is dan 200 Kohm. Zie ook de gebruiksaanwijzing, daar staat dit in.

Kan dit?

Ja, dit kan. Sterker nog, deze testers zijn hiervoor bedoeld. De buis is dus goedgekeurd door de Funke tester, terwijl de AVO tester in dit geval in staat is om de isolatieweerstand te meten.

Avo Mk4 versus Funke W19

De AVO tester voert op dit specifieke punt een z.g. meting uit. Dit betekent dat je een fysieke waarde afleest op de meterschaal. Je moet een meting eerst nog zelf interpreteren, dat betekent dat je moet kunnen inschatten wat de praktische betekenis is van zo'n meting.

De Funke tester voert op dit specifieke punt een goed/fout test uit, dat betekent dat de buis wordt af- dan wel goedgekeurd. Het instrument maakt hier de afweging. In dit geval wordt de buis dus goedgekeurd. Vandaar dat dit soort testers veel wordt gebruikt door verkopers van buizen, zij willen immers liefst geen discussie over de betekenis van een meting.

De achtergrond hierbij is dat de AVO-tester vooral is ontworpen voor technische toepassingen, terwijl de Funke tester is ontworpen als "toonbank" tester. Met dit laatste wordt bedoeld dat de Funke tester in principe ook geschikt is voor gebruik door leken op het gebied van radiobuizen.

Houdt er rekening mee dat er altijd een lek bestaat tussen een kathode en een gloeidraad. Buizen zonder een dergelijk lek bestaan niet. Hoogfrequent buizen, zoals de Valvo H4100D, vormen hierop geen uitzondering. Dat de Funke tester een buis met een isolatielek van 10 Mohm goedkeurt betekent dus niet dat elke lek afwezig is.

Het is onmogelijk om een buis aan te schaffen die niet lekt. Met een gemiddelde buizentester kan je een lek van ongeveer 2 Mohm nog aantonen.

Een speciale elektrometerbuis (Philips E80F) uit de SQ-serie heeft een minimale isolatieweerstand van 10 Mohm. Dit geeft toch wel aan dat een dergelijke lekweerstand zeker niet slecht is.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum