Van sloopchassis tot communicatieontvanger (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 11.07.2016, 09:20 (3061 dagen geleden) @ gerard

Bedankt voor de reacties, en leuk dat het erop lijkt dat ook anderen tot knutselen worden geinspireerd.

Fons: de BFO deed het bij mij eerst slecht, maar ik heb hier op het forum gesnuffeld en het was de verbinding met een afschermbus rond de ECH81 die een grote verbetering bracht.

Hans: inderdaad het ziet er niet uit dat geef ik toe. Maar het chassis had helemaal geen kast en aan diverse kanten zitten spanningvoerende draden dus open laten spelen was ook geen optie. Wil iemand zelf ook zoiets knutselen, je kunt natuurlijk over al voor tien piek geschikte buizenradio's vinden met de kast er nog omheen. Bv zoiets als een BX690 waarvan de schaal foetsie is zou ook heel geschikt zijn. Maar als je daar een gat in zaagt en er een digitaal display achter zet, zullen hier mensen gaan klagen dat het zonde is om een bruikbare radio zo te verpesten. Ik zit me dan altijd af te vragen, als ze die radio zo bijzonder vinden, waarom ze hem dan zelf niet hebben gekocht voor die tien euro, maar het is natuurlijk beter om je er helemaal niets van aan te trekken. Ik zie knutselen met oude radio's toch meer in de categorie creatief met afval.
Eigenlijk wilde ik op de beurs een lege kast van een B5X23A of soortgelijk op de kop tikken, dat zou er al iets mooier uitzien. Maar daarvoor is mijn chassis te breed!

Leo: de frequency counter is heel gevoelig, ik geloof dat 50mV signaal al genoeg is. Je moet dan wel deze blauwe hebben van 8 euro, niet het bouwpakketje met rode cijfers van 5 euro, die heeft geen ingangsversterker en werkt niet. Maar in een rechtuit kun je natuurlijk alleen iets aanwijzen als er signaal binnenkomt. Bij het draaien over de schaal zul je dus zo nu en dan een getal zien van de zenders die er zijn, maar tussendoor zie je nooit de frequentie waarop je kringen zijn ingesteld. En wanneer je een zender ontvangt kun je ook jiet met de counter exact afstemmen, want je display geeft altijd de zenderfrequentie weer ook als je afstemming er iets naast zit. Kortom ik denk dat je wel een counter kunt inbouwen, en je zult er soms wat op zien, maar wellicht heb je wat minder nut van de aanwijzing.
Met mijn display kan ik wel exact afstemmen. Je weet immers dat het raster op de MG veelvouden van 9kHz zijn en op de KG veelvouden van 5. Dus als je een zender binnenkrijgt, kun je gewoon het display exact op een veelvoud van 5 of 9 zetten, dan ben je precies afgestemd. Ik gebruik de EM84 ook niet om de preciese afstemming te vinden, maar alleen als sterkteindicator.

Overigens de counter die ik gebruikte heeft een vrij instelbaar decrement, je kunt hem dus ook gebruiken voor radio's met een mf van 452kHz wat in Nederland vrij veel voorkomt. Het goedkope roodcijferige barrel heeft alleen een lijstje van decrements, waar 455 wel in zit maar 452 niet.

Jan: de breedte van mijn mf strip is ongeveer 10kHz en dat is natuurlijk voor SSB veel te breed! Nou zijn de amateurbanden meestal niet zo druk bezet dus vaak kan je met zulke brede kringen toch wel mooi een paar amateurs nemen als er niet net op de frequentie ernaast ook eentje zit. Maar gisteren hoorde ik inderdaad ook wel een paar stemmen door elkaar, die ik misschien met een smaller filter wel had kunnen isoleren.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum