Philips EL6401 fasedraaier (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.09.2016, 16:19 (2985 dagen geleden) @ Goldline

dat de onderste buishelft wordt gemoduleerd door de spanning die de bovenste over de gemeenschappelijke kathode weerstand genereerd.

Dat klopt voor wat betreft de theorie. Je denkt dan aan (kunstmatige) modellen zoals de gemeenschappelijke anode schakeling (bovenste buishelft) en de gemeenschappelijke roosterschakeling (onderste buishelft).

De werkelijkheid is veel simpeler. De ingangsspanning komt voor een deel terecht tussen het rooster en de kathode van de bovenste buis, en voor een deel tussen de kathode en het rooster van de onderste buis. Noemen we de ingangsspanning Ui en de bovenste spanning Ub dan is de onderste spanning Ui - Ub. Gezien vanuit de onderste buis met een minteken ervoor (Ub - Ui).

De fasedraaïng van 180 graden (dat was immers de vraag) is op deze manier direct en volledig verklaard. Dat die buishelften niet precies evenveel versterken is juist. Ook wanneer je slechts 1 buishelft gebruikt heb je al met dit verschijnsel te maken.

Wanneer je gebruik zou maken van modelmatig ideale buizen (oneindige steilheid, oneindige ingangsweerstand) dan zou er sprake zijn van een nauwkeurige halvering van de ingangsspanning (Ub = 0,5 x Ui). In een praktisch geval krijgt de bovenste buishelft echter wat meer spanning toebedeeld vergeleken met de onderste buishelft.

Wanneer je hier aan wilt gaan rekenen moet je natuurlijk wel kiezen voor een of andere model. Zoals bekend zijn er daarbij meerdere mogelijkheden.

In principe hoef je natuurlijk de versterker niet achter de fasedraaier te plaatsen, je kunt 'm er ook voor zetten:

[image]

Is in elk geval eenvoudiger te berekenen :-D

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum