zijn condensatoren van doorzichtig plastic origineel? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.02.2017, 15:39 (2853 dagen geleden) @ Ben Schoon
Bewerkt door John Hupse †, 04.02.2017, 15:52

en dus zelf het systeem niet kan analyseren

Juist, daar kan ik mij van alles bij voorstellen. Systeemanalyse is een vak apart, al heb ik geen idee wat het te maken heeft met het repareren van radiotoestellen.

De normale aanpak bij het repareren van een radiotoestel is kennelijk nog altijd niet bekend op dit forum. Hiervoor is geen specifieke ervaring of een vooropleiding nodig. Juist daarom raadde ik je al eerder aan om een reparatiecursus te volgen.

De aanpak gaat als volgt: eerst voer je een visuele inspectie uit, zowel van de kast als van het chassis. Je begint dus nooit met het lossolderen of vervangen van alle (vul maar in). Let bij een visuele inspectie vooral op allerlei afwijkingen die je kunt zien. Dat begint bij slijtage van mechanische delen, lagers die droog staan, vervuiling, sporen van voorgaande reparaties of pogingen daartoe, enz enz. Het schoonmaken van het toestel, het gangbaar maken van draaiende delen enz hoort er ook bij, evenals het vervangen van defecte lampjes en verkeerde of kapotte zekeringen. Het gaat wat ver om op deze plek een uitputtend opsomming hiervan te geven, raadpleeg hiervoor de cursus. Daarin leer je ook welke onderdelen er in zo'n toestel zitten en hoe je ze kunt herkennen.

Vervolgens vervang je preventief de eventueel aanwezige ratelcondensator en koppelcondensator, voor zover het gaat over papiercondensatoren. Evenals de Boucherot condensator, voor zover deze van papier is en verbonden is met de nul. Je leert ook hoe je deze 3 condensatoren herkent en waardoor je ze vervangt. Ook hier komt geen systeemanalyse aan te pas, ook niet iets dat er op lijkt. Algebra, meetkunde en andere vakgebieden ook niet. Wel meten we met een multimeter eerst of er een sluiting aanwezig is in één van de voedingselco's.

Vervolgens start je het toestel op, we gebruiken hiervoor een gloeilamp. Wanneer dit is gelukt meet je met een multimeter de anodestroom van de eindbuis, en de verschillende spanningen in het toestel. We leren je daarom eerst hoe je een multimeter kunt aansluiten en bedienen, en we leggen uit om welke spanningen het precies gaat.

Meestal speelt het toestel hierna weer. Mochten er nog een of meerdere defecten aanwezig zijn dan worden die opgelost door een belangrijk cursusonderdeel, namelijk gestructureerd foutzoeken. Dit is het lastigste deel van zo'n cursus, maar het berust gelukkig geheel op gezond verstand en duidelijke instructies en er is absoluut geen vooropleiding systeemanalyse voor nodig.

De cursus bestaat onder andere uit praktische videobeelden en veel illustraties. Zie verder http://www.nvhr.nl/reparatiecursus.htm

Uiteraard wordt ook aandacht besteedt aan de veiligheid bij het werken met hoge spanningen en aan het uitvoeren van kleinere mechanische reparaties.

Bijna een week geleden heb ik nog met succes een Philips BD222U (een AM/FM reflextoestel) volgens het bovenstaande script gerepareerd tijdens de reparatiedagen http://pblaas.nl/radio/driebergen-2017-01-28-reparatiedag/index.html Het is een genoegen om zo'n leuke hobby te kunnen beoefenen!

Met goed resultaat want zoals gebruikelijk delen diverse leden vrijuit hun kennis en heb ik weer wat bijgeleerd

Graag gedaan, Ben!

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum