zijn condensatoren van doorzichtig plastic origineel? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 05.02.2017, 13:12 (2852 dagen geleden) @ Maarten Bakker

strategie is een lange-termijn aanpak, taktiek is een aanpak voor de korte termijn.

Wanneer je improviseert spreekt men meestal over een ad hoc aanpak, wanneer je "volgens een boekje" werkt heeft men het meestal over operationele werkzaamheden.

Maar ik begrijp prima wat je zegt, natuurlijk, wanneer er een zekering door is ga je eerst kijken hoe dat komt. Dat doe je al in de eerste fase tijdens de visuele check. Soms is er sprake van een kortsluiting, soms was de zekering gewoon versleten of van een verkeerd type.

Nogmaals, van mij mag je alles strategie noemen, ik begrijp het waarschijnlijk toch wel.

De ontwikkeling van een praktisch bruikbare reparatiestrategie heeft binnen de NVHR ongeveer een jaar gekost. We zijn begonnen met te kijken of er iets van dien aard al bestond, dat bleek helaas niet het geval te zijn.

Natuurlijk hebben we ook gekeken naar de wenselijkheid om b.v. een deel van de aanwezige condensatoren preventief te vervangen. Of preventief door te meten en naar gelang de meetresultaten deze al dan niet te vervangen.

Ik noemde deze discussie eerder "off-topic" binnen de kaders van deze thread omdat Ben zijn aanpak al weer had verlaten.

Maar op het internet is dit een vrij populaire aanpak, en ik was zelf indertijd in elk geval benieuwd in hoeverre dit het reparatieproces zou kunnen verbeteren.

Allereerst moet je vaststellen dat alle condensatoren een bepaalde lek en een bepaalde serieweerstand vertonen. Of de lek- dan wel de serieweerstand de werking van het toestel waarin de condensator is gebruikt beïnvloedt is de volgende vraag. Het staat vast dat dit in 3 specifieke gevallen aan de orde is en ook nog eens veel schade veroorzaakt. In deze 3 specifieke gevallen adviseren we dus om deze condensator bij voorbaat te vervangen door een plastic exemplaar. Het resultaat hiervan zal je wellicht verrassen, meer dan de helft van de toestellen gaat weer spelen.

Vervolgens hebben we wat tools bekeken zoals capaciteitsmeters, een testertje met een neon relaxatieoscillator, een ESR meter, een Philips diagnoseapparaat enz. Alleen de "Eenvoudige condensatortester" van Ben Dijkman bleek te werken met de wat hogere spanningen zoals deze nu eenmaal voorkomen in buizenradio's. Deze tester bevestigde echter ook de al eerder genoemde stelling dat alle papiercondensatoren een bepaalde lek en een bepaalde serieweerstand vertonen. Het heeft weinig zin om alle condensatoren uit te gaan solderen en hiermee door te gaan meten omdat dit in feite betekent dat je ze allemaal zou moeten vervangen omdat ze allemaal lekken volgens deze tester. De ontwerper van deze tester heeft precies hetzelfde herhaaldelijk gezegd op dit forum, dus dit verbaasde mij niet echt.

De gevonden oplossing voor dit dilemma bleek echter erg simpel. Met een normale universeelmeter kan je immers niet alleen de anodestroom van de eindbuis meten, maar ook alle gloei-, schermrooster- en anodespanningen. Wanneer je dit gewoon doet (gebruik hierbij de genummerde lippen die aan de onderkant uit de buisvoeten steken) zie je direct welke condensatoren te veel stroom lekken en dus defect zijn. In het geval van een lekke ontkoppelcondensator zal b.v. de gloei-, schermrooster- of anodespanning te veel onder de gewenste normale waarde liggen. Bij een lekke koppelcondensator loopt er te veel anodestroom door de buis, dit meet je bij een eindbuis door een stroommeting uit te voeren en bij een ander soort buis via de al genoemde spanningsmetingen. Probleem grotendeels opgelost zonder dat alles moet worden uitgesoldeerd of stuk voor stuk hoeft te worden doorgemeten.

Er zijn soms een paar lekke condensatoren die zich alleen laten vangen via foutzoeken. Maar omdat een reparatiecursus niet mogelijk is zonder het gestructureerd foutzoeken te behandelen is dat prima daarmee op te lossen. Je moet dan b.v. denken aan condensatoren die zich binnen het AVR-circuit bevinden.

Soortgelijke aanpak geldt voor elco's, weerstanden, trafo's, buizen enz. De metingen hiervoor zijn dezelfde metingen die ik al heb genoemd, en hoeven dus maar één maal per toestel te worden uitgevoerd. Wel wordt in het geval dat een specifieke meting een defect aantoont aangeraden om deze meting te herhalen na de reparatie, dit ter controle hiervan.

Deze reparatiestrategie werkt het snelst wanneer er een schema beschikbaar is van het toestel. Vaak is een soortgelijk schema al voldoende omdat er voornamelijk wordt gemeten op de buisvoeten.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum