EZ80 weerstand tussen gloeidraad en kathode (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 16.02.2017, 15:47 (2836 dagen geleden) @ Eleen
Bewerkt door John Hupse †, 16.02.2017, 16:04

afkeurgrenzen verschillen per meetmethode, per bedrijf, per leverancier, per gebruiker en per produkt. Bij buizentesters geeft men de afkeurgrenzen vaak aan met gekleurde vlakken, met streepjes of met pijlen. Soms met oplichtende lampjes e.d. Bij deze zelfbouwtester heb je m.i. de volledige vrijheid om een en ander zelf in te vullen.

de toelaatbare tollerantie, die op 30% gesteld werd. Hoe moeten we dit interpreteren? Als "tot 30% lager" of "plus of min 15%"?

Zoals gezegd is het geen "moeten". Veel zelfbouwers vinden het echter prettig wanneer ze wat geholpen worden wanneer een gebruiksaanwijzing bij het pas gebouwde toestel ontbreekt. Dat is niet alleen zo bij een versterker of een condensatortester, maar geldt ook voor een buizentester.

Niks mee mis, trouwens. Voor nieuwe buizen geldt, mits het gaat om een serieuze leverancier, meestal een afkeurgrens van 10%. Dit betekent dat een gemeten waarde maximaal 10% afwijkt van de werkelijke waarde. Wanneer je curvetracer binnen 5% nauwkeurig zou zijn wordt de afkeurgrens dus "plus of min 15%".

Voor oude buizen zou ik minimaal de dubbele waarde nemen, dus in dit geval "plus of min 30%".

Omdat je hier werkt met een curvetracer zit je ook niet vast aan een bepaalde vaste instelling van een buis. Je kunt en mag dit dus zelf bepalen. De stroom die normaal gesproken door de buis loopt hangt sterk af van het type radiotoestel, er zal echter vrijwel nooit een gelijkstroom lopen. Meestal is er sprake van een soort pulsvorm. Een instelling van 40 mA lijkt mij persoonlijk een geschikte instelling, maar het leuke van een curvetracer is natuurlijk dat je dit allemaal zelf kunt bepalen.

Die 45 mA is dus ook arbitrair, net zoals 40 mA of 50 mA. Omdat je toch maar 1 buishelft tegelijk test kun je er immers desgewenst nog wat meer stroom doorheen laten lopen dan 45 ma, bijvoorbeeld 60 mA.

Dat kan allemaal best tot problemen leiden, teveel vrijheden bevalt immers vaak ook niet. Maar ja, je hebt dan ook een echt "testbed" (proefbank in het Nederlands), en geen gewone tester.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum