Reparatie buizentester AVO MK2 (Algemeen)
Hallo forum lezers,
Een mede hobbyist had aan mij gevraagd of ik een AVO buizentester Type MK2 voor hem werkend wilde maken. Het apparaat was al door iemand nagekeken maar uiteindelijk bleek dat het apparaat niet werkte. Er was ook een schakelaar losgehaald omdat deze gebroken was en na reparatie terug geplaatst.
Ik had al wel ervaring opgedaan met een AVO CT160 (de koffer) en de AVO type MK4 welke ik omgebouwd heb met een elektronische draaispoel meter. Maar de MK2 was nog nieuw voor mij.
De meter had een constante uitslag in bijna alle meetstanden. Het uitgangspunt was dus dat eigenlijk alles verkeerd kon zitten en dat het meest verdacht was de bedrading van de gerepareerde schakelaar “Electrode Leakage” .
De schakelaar kon omgedraaid gemonteerd zijn of 180 graden verdraaid en dan ook nog beide combinaties. Ook kon er alleen een fout in de bedrading zitten.
Dank zij foto’s op dit forum was al snel duidelijk dat de schakelaar goed gemonteerd was. En toch werkte bijna geen enkele functie.
Ik had een schema tot mijn beschikking dat afkomstig was van “Emer’ maar daar was eigenlijk alleen de bedrading nog net te volgen. Maar cijfers en letters waren totaal onleesbaar.
Er waren wel betere schema’s , waarschijnlijk uit het manual, maar deze waren niet van de uitvoering die ik aan het repareren was.
Uiteindelijk heb ik via contacten met Martin Forsberg een zeer duidelijk schema gekregen. Er loopt wel diagonaal een rood copyright door de afdruk, maar dit was zeer goed bruikbaar.
Uiteindelijk heb ik draad voor draad en stand voor stand van alle schakelaars de boel nagemeten. Er zijn 4 bedrading fouten uitgekomen.
De tester werkte nu , zeg maar grof, op alle functies. Nu was het moment om de nauwkeurigheid te controleren.
Als eerste de draaispoel meter.
Er wordt veel geschreven over deze AVO testers en je ziet dan ook veel verschillen.
De variaties die ik gezien heb zijn:
460uA bij 100 Ohm/ 460uA bij 114 Ohm/ 100uA bij 100 Ohm 440uA bij 100 Ohm.
De draaispoel meter stond op één plaats soms vast. Dit was een stukje ijzervijlsel na verwijderen was dit opgelost.
De meter had een impedantie van 118 Ohm en de gevoeligheid was 475uA . De gevoeligheid is met de magnetische shunt op 460uA ingesteld.
Het beveiliging relais werkte niet en na afregelen schakelt het nu uit bij 50mA.
Van de gerepareerde “Electrode Leakage” schakelaar werkt eigenlijk maar één contact. Na veel prutsen is het gelukt om alle contacten weer te laten werken.
Hierna zijn alle andere schakelaars schoon gemaakt zodat er geen groene uitslag meer op zat. Waarschijnlijk waren de contacten bewerkt met een agressief middel.
Hierna nog de standaard afregeling uitgevoerd volgens het AVO manual. En daarna de tester gecontroleerd. De resultaten waren goed.
Door het vele werken met deze tester ben ik wel meer enthousiast geworden over deze uitvoering.
Ik dacht toch een beetje van dat de MK4 de top was. Maar hoewel deze tester iets minder mogelijkheden heeft voor wat betreft de instellingen van mA/V en neg roosterspanning, is de opzet zeer eenvoudig . Ook het werken met deze tester is eigenlijk prettiger dan bij een MK4.
Je kan met een simpele druk op een knop direct de mA/V waarde aflezen. En de meting is niet zo nerveus als bij de MK4.
En natuurlijk ook de verlichte schaal dat ziet er ook altijd extra leuk uit. Kortom zou ik nu moeten kiezen tussen een MK2 of MK3/4 dan is dit niet automatisch altijd de hogere versie/uitvoering.
Na deze ervaring heb ik wel besloten om minder snel aan een dergelijk project te beginnen. Je bent eigenlijk lang bezig om de “rotzooi” van een ander eerst op te ruimen. Ik ben zeker 33 uur in totaal bezig geweest om het apparaat weer werkend te krijgen.
Hier onder zie je nog een impressie van hoe de bedradingfouten zijn gevonden.
Ik hoop dat jullie wat gehad hebben aan dit verslag met vriendelijke groet,
Loek