Maximum waarde afvlakcondensator (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 26.02.2017, 12:13 (2831 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

De waarde van de buffer- elco is gebaseerd op een "worst case" situatie.

Men baseert zich bij de opgave van de maximale capaciteit van de bufferelco op de piekstroom die (kortstondig) door de gelijkrichter mag lopen. In dit geval 2,5 Ampere gedurende 200 ms (1955). Je hebt helemaal gelijk wanneer je meent dat deze maximale stroom niet continue mag lopen, in dat geval is het heel snel "einde buis".

De maximale piekstroom treedt op nadat de netspanning kortstondig wordt onderbroken, bijvoorbeeld door een korte stroomstoring of door het wat onhandig bedienen van de netschakelaar.

Een "worst case scenario" treedt op wanneer je een moderne miniatuurelco van 10x20 mm gebruikt die niet bestand is tegen de vaak aanzienlijke rimpelstroom die optreedt in een schakeling met een 5Y3GT buis. Tegen de tijd dat deze elco zich gaat gedragen als een kortsluiting kan de gelijkrichtbuis gemakkelijk zwaar beschadigd raken. Men hield hier indertijd nog geen rekening mee...

De maximale piekstroom die continue toelaatbaar is bedraagt 440 mA per anode. De maximale effectieve waarde van de stroom wordt meestal niet opgegeven, maar ligt in de buurt van de 120 mA per anode

Een te grote stroom die te lang door de buis loopt kan inderdaad leiden tot het doorsmelten van de verbindingsdraad naar de kathode. De VY2 gelijkrichter staat hierom bekend. Met een 5Y3GT heb ik dit nooit meegemaakt.

In tegenstelling tot wat men denkt is de maximale capaciteit van de bufferelco bij een 5Y3GT 10 uF (1949) of 20 uF (vanaf circa 1955). Speciale uitvoeringen van de buis kunnen een hogere waarde verdragen, b.v. 40 uF voor de GB-uitvoering. Deze getallen hebben betrekking op een schakeling met een Rt van 50 ohm en een anodespanning van 350 volt AC.

Oudere 5Y3G buizen zijn gespecificeerd door een waarde van 4 uF bij een Rt van 10 ohm en een anodespanning van 350 volt AC.

In de meeste gevallen leidt het overschrijden hiervan tot beschadiging van de kathode. Bij dit soort overbelasting kunnen er stukjes oxide van de kathode springen. Zo'n buis zal dan binnen vrij korte tijd defect raken.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum