Maximum waarde afvlakcondensator (Techniek Radio/TV)

door Pieter Vos @, 26.02.2017, 17:23 (2831 dagen geleden) @ Pieter Vos

De rt is volgens de legenda van het boekje de totale inwendige weerstand van de voedingsbron. Ik dacht dat iets anders was dan de serieweerstand, maar ik zal het wel weer verkeerd zien.

Hans


Volgens mij is Rt de som van de weerstand Rs van de secundaire transformator wikkeling, de getransformeerde weerstand Rp van de primaire transformator wikkeling naar de secundaire zijde en de inwendige weerstand Rn van de netspanning. Nu is die laatst genoemde weerstand erg laag omdat je gewoonlijk uit het net meestal 16 ampère kan trekken (Rn<230/16, Rn<14ohm).

Dus Rt = (Rs + (Ns/Np)(Ns/Np)Rp + Rn)
Hierin is Ns het aantal windingen van de secundaire en is Np het aantal windingen van de primaire van de transformator. De verhouding Ns/Np is gelijk aan de spanningsverhouding secundair/primair.

Dus om een voorbeeld te nemen: stel Rs = 50 ohm, Rp = 30 ohm, Ns/Np = 260/230 = 1,13 en Rn = 10 ohm dan is Rt = 50 + 30x1,13x1,13 + 10 = 50 + 38 + 10 = 98 ohm.

Bij direct uit het lichtnet gevoede toestellen (U buis radio, P buis TV) is er geen transformator en dus ook geen inwendige weerstand van een primaire en een secundaire zijde. Daarom ziet men bij deze toestellen bij goed ontwerp wel een weerstand in serie met de gelijkrichtbuis opgenomen om die buis tegen te hoge stroom pieken te beschermen. Worden er halfgeleider dioden gebruikt, ook dan kan het nodig zijn de maximale stroom door de diode met een extra weerstand te begrenzen.

Met vriendelijke groet, Pieter.

In mijn vorig bericht staan een tweetal fouten. Hierbij de correcties.

De inwendige weerstand Rn van het lichtnet moet in de formule ook met de factor (Ns/Np) in het kwadraat worden vermenigvuldigd. Immers Rn moet ook naar de secundaire zijde van de voedingstransformator getransformeerd worden. De formule voor Rt wordt dus: Rt = Rs + (Ns/Np)(Ns/Np)(Rp + Rn).

Ten tweede is Rn in het voorafgaande onjuist bepaald. In werkelijkheid is Rn de weerstand die men berekent uit het inzakken van de netspanning bij een stroomtoename en niet het volledig nul worden van de netspanning bij 16 ampère als de zekering op springen staat. Stel de netspanning zakt met 5 volt als er een belasting van 10 ampère wordt aangesloten, dan is Rn = 5/10 = 0,5 ohm. Men ziet dat Rn een heel lage waarde heeft en daarom in veel gevallen verwaarloosd kan worden ten opzichte van de weerstanden Rp en Rs van de transformator wikkelingen.

met vriendelijke groet, Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum