Philips K80 (Gezocht)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 24.03.2017, 10:37 (2806 dagen geleden) @ Marcel van Grinsven
Bewerkt door Maarten Bakker, 24.03.2017, 11:02

Dankjewel voor de foto's Marcel!

Dit is nou zo'n interessant puzzelstukje waar ik in mijn andere antwoord aan Karel over schreef.

De trafo is ontworpen in de televisiefabriek in Krefeld. Aan de ene kant niet zo vreemd omdat er ook een Duitse cascade inzit (geen Philips denk ik) maar juist wel weer vreemd omdat ze in Duitsland zelf gewoon het Nederlandse ontwerp van de HSP-kooi gebruikten.

De trafo is inderdaad door Philips zelf gemaakt in 1977, mogelijk door PTI Van der Heem, Den Haag - in elk geval in een fabriek waar vaker kleine series trafo's voor de service gemaakt werden.

De teller staat nu dus op belangrijke onderdelen uit 4 landen waar ontwikkeld is:
- printplaten (dus het uiteindelijke toestelontwerp) naar Zweeds ontwerp
- veel spoelenbussen en samenstellingen naar Nederlands ontwerp
- diverse trafo's en andere gewikkelde componenten naar Oostenrijks ontwerp
- lijntrafo naar Duits ontwerp

Nederland (K8) en Zweden zijn simpel te verklaren. Oostenrijk en Duitsland zouden allebei kunnen wijzen op uitbesteding van het ontwerp van de gewikkelde componenten (maar waarom dan niet aan Volt (Tilburg/Turnhout), daar lag toen wel het zwaartepunt binnen Philips - aan de andere kant ken ik uit Zweedse audio wel trafo's met Zweedse 12NC's die in Wenen gewikkeld waren dus er was een bestaande samenwerking), maar het zou bijvoorbeeld ook kunnen betekenen dat er al stukken van het toestelontwerp op de plank lagen maar ze het in Oostenrijk niet vonden lonen om nog met een tussenmodel te komen en ze in Duitsland voor de Nederlandse HSP-kooi gingen in de K8D.

Met Oostenrijk is er nog een band: het enige submerk (voor zover ik weet) waar de K80 ook door gevoerd is, is Hornyphon en ook bij Philips zaten er K80's in het assortiment.

Wat verder nog opvalt, is dat er elders ontwikkelde onderdelen in Kopenhagen gefabriceerd werden. Opzich niet onlogisch, geografisch gezien. Ik denk dat daar ook fabricagecapaciteit over was (overgang van consumentenproducten naar HF).

Mocht jij of Karel de originele trafo er ooit uit moeten halen, ben ik benieuwd wat daar onderop staat. Mogelijk dezelfde 12NC maar andere productielocatie.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum