Wie legt het verschil uit EAA91 vs EB91 (Techniek Radio/TV)

door PieterH ⌂ @, Waalre, 22.07.2017, 08:56 (2686 dagen geleden) @ Goldline

Hi allemaal,

heb het nog eens nagekeken of Radiomuseum.org.
Dit lijkt het verhaal:
inderdaad zijn de buizen van binnen bijna helemaal gelijk; twee in principe identieke diodes gescheiden door een isolerend schermpje dat met een aparte pin geaard kan worden.
Er zijn echter subtiele verschillen, de EAA91 capaciteiten zijn 10% groter dan die van de EB91 (3,2 vs. 3 pF). Ook verschillen de karakteristieken licht, hoewel je dat binnen de toleranties zou kunnen beschouwen.

Echter, het grootteverschil is structureel, de EAA91 is formeel 39mm hoog en de EB91 48mm. Mijn interpretatie is de volgende: het verschil zit voornamelijk in wat gebruikelijk was in de verschillende landen. In Duitsland werd dus alleen de EAA91 verkocht door zowel Philips als Telefunken. Ik weet niet wie de eerste was. In Nederland (lees het Eindhoven ontwikkelcentrum) was men gewend aa de EB41 en UB41, en stapte men over op de Miniatuur-Noval EB91. Gezien de vrijwel identieke specs tussen de drie buizen maakte dat dus niks uit. Later hebben andere merken die kopieën maakten het zichzelf makkelijk gemaakt door gewoon de zelfde buis dubbel te markeren als EAA91-EB91; slim en niks mis mee.

Ten slotte voor wat betreft de naamgeving: persoonlijk denk ik dat de EAA naam hier beter is; het zijn twee totaal gescheiden dioden. Een dubbeldiode EB zou je dan moeten gebruiken als ze een gemeenschappelijke kathode hebben. In de PABC80 wordt dat bijvoorbeeld wel goed gedaan: de dubbeldiodes hebben een gemeenschappelijke kathode (zelfs ook nog met de triode), de A-diode staat helemaal los daarvan. Maar goed, beetje laat om nu de codering van de EB41 en EB91 nog te veranderen.:-)

Hieronder een spec-blad (welliswaar in het Duits) van Radiomuseum.org dat alles samenvat.

Groeten, Pieter

[image]
Bron: Funkschau Röhrendokumente via Radiomuseum.org


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum