Wie legt het verschil uit EAA91 vs EB91 (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.07.2017, 13:27 (2685 dagen geleden) @ PieterH

Soortgelijke duo diodes zijn:

AB1: gemeenschappelijke kathode
EB1: gemeenschappelijke kathode
AB2: gemeenschappelijke kathode
EB2: gemeenschappelijke kathode
EAA11: twee gescheiden kathodes
EB11: twee gescheiden kathodes
EB34: twee gescheiden kathodes
EB41: twee gescheiden kathodes
EAA91: twee gescheiden kathodes
EB91: twee gescheiden kathodes

Zoals je ziet hebben de lettercodes "AA" en "B" niet te maken met het al dan niet galvanisch gescheiden zijn van de kathodes. Je kunt dat verhaal dus meteen weer vergeten, het klopt gewoon niet.

heb het nog eens nagekeken of Radiomuseum.org.

Zoals al vaker gezegd springt deze website nogal onzorvuldige om met haar informatie. Maak in elk geval voldoende gebruik van de mogelijkheden die je hebt om de informatie die je daar vindt te toetsen op consistentie met de werkelijkheid. Je zal met zekerheid verbaasd zijn over het grote aantal fouten daar.

Je kunt b.v. een aantal verschillend uitziende buizen gewoon eens rustig bekijken. Deze twee zijn best leerzaam:

[image] [image]

Zoals je ziet is het verhaal dat een EB91 duo-diode altijd 9 of 10 mm langer is dan een EAA91 duo-diode niet conform de werkelijkheid. Sommige EB91 buizen zijn immers veel korter dan andere EB91 buizen. Dit verschijnsel kan je overigens ook waarnemen bij sommige andere buistypes, zo'n glazen behuizing heeft lang niet altijd dezelfde afmetingen. Dit kan te maken hebben met een lokale standaardisatie binnen een buizenfabriek (Tungsram was hier zeer bedreven in), maar in sommige gevallen heeft het gewoon te maken met een minimalisatie van de benodigde inspanningen die men moest doen om een produktielijn om te stellen. Philips had verreweg de meeste produktielijnen voor buizen, en hoefde dus het minste om te stellen.

Ook voor de EABC80 is het verhaal onjuist dat de letter "A" te maken zou hebben met een gescheiden kathode en de letter "B" te maken heeft met kathodes die zijn doorverbonden. Dit volgt direct uit de verschillende datasheets van de EABC80. Diode 1 is immers de AM-detector, terwijl de diodes 2 en 3 (de duo-diode) de FM-detector is. Juist de duo-diode heeft hier kathodescheiding, dit overigens om begrijpelijke redenen.

Dan is er nog de EAB1, bij deze drievoudige diode zijn de drie kathodes inwendig doorverbonden, voor deze buis klopt je verhaal dus ook niet.

In de PABC80 wordt dat bijvoorbeeld wel goed gedaan: de dubbeldiodes hebben een gemeenschappelijke kathode (zelfs ook nog met de triode), de A-diode staat helemaal los daarvan

De PABC80 verschilt op dit punt niet van de EABC80. Ook bij de PABC80 (en bij de UABC80) heeft de duo-diode gescheiden kathodes. Ook dat verhaal klopt dus niet.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum