Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 20.11.2008, 18:55 (5647 dagen geleden) @ Onno van der Veer

Hallo Onno,

Kijk, dan zijn we al een stuk verder. Anderen mogen ook meedoen hoor ;-)

Met dus alleen de gelijkrichter en geen buizen aangesloten gaat de lamp voluit branden. Kan maar één ding betekenen: gelijkrichter is in ieder geval naar de maan (selenium, waar had die naam nou weer mee van doen :EVL: :EVL: )

Daar moet dus een andere voor gemonteerd worden. Mooiste oplossing is om weer zo'n oude platte te monteren. Die zijn nog wel nieuw (old stock) te koop, maar ik durf niet precies te zeggen hoe betrouwbaar die dan weer zijn. Heb ik zelf weinig ervaring mee met die seleencellen.

Vervangen door een moderne Si-brugcel is ook een optie, maar dan wel met een serieweerstand. Misschien dat iemand die wat meer bekend is met dit soort spul daar een beter antwoord op kan geven.

Gloeispanning zul je tussen de dikke blauwe en gele draad (of tussen pinnetje 4 en 5 van de buisvoeten) moeten meten. Is uiteraard wisselspanning, dus daar even op letten. Zal onbelast eerder richting de 6,5 tot 7V gaan als de ingangsspanning op de trafo 220V is (en er ook 220V uit het stopcontact komt).

Hoogspanning voor de zekerheid ook nog maar even meten hoe hoog die is direct uit de trafo.

Lijkt er dan toch op dat de trafo flink heet geworden is door de kapotte gelijkrichtcel.

Wat is dan de oorzaak voor die defecte gelijkrichter. Kunnen diverse zaken zijn, defecte voedingselco is er één. Een eindbuis (de EL84) die teveel stroom trekt door bijvoorbeeld een defecte koppel condensator (van 10nF aan pin 9 van de EABC80) is een andere mogelijkheid.

Ik zou in ieder geval de voedingselco en de koppel condensator dan maar eens (eventueel tijdelijk) vervangen, en dan verder meten.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum