Grundig 4077 t.a.v. Matthias Meijer (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 22.11.2008, 00:20 (5646 dagen geleden) @ Onno van der Veer

Hallo Onno,

Lijkt mij dat je goed vordert zo.

Wat betreft andere condensatoren gaan vervangen: ik ben daar zelf altijd redelijk terughoudend mee en vervang eigenlijk alleen op plaatsen waar het echt kwaad kan en bij bewezen slecht zijn. Een beetje lek kan voor veel condensatoren op diverse plaatsen niet echt kwaad.

Eventueel een foto van de onderkant van het chassis zou misschien kunnen helpen sommige verdachte exemplaren te identificeren.
De bruine Wima condensatoren (chocoladekleur) en beige in papier gerolde Ero condensatoren staan er om bekend vaak slecht te zijn. Naar mijn mening zijn ze vaker stuk dan de Philips teercondensatoren. De in doorzichtig plastic ingegoten Ero's zijn meestal gewoon prima in orde. Staat ook nog wel het e.e.a. in de tips en truuks hierover, met plaatjes.

Daarnaast zijn met name de kleinere elco's nogal eens uitgedroogd. Ook op dit punt is mijn ervaring weer bij de Duitse toestellen slechter dan de Philipsen.
Heb je bijvoorbeeld toch nog een vervormd geluid, ondanks het vervangen van de koppel condensator naar de eindbuis, dan is vaak zo'n elco nog de boosdoener (o.a. de kathode ontkoppel elco van 50uF aan de EL84 kan slecht zijn, of het 4uF elcootje aan pin 2 van de EABC80).

Maar ik zou eerst na vervangen van de voedings elco's de radio voorzichtig opstarten met de lamp in serie. Dan eens luisteren, en wellicht de spanningen zoals die in het schema staan nog even nameten. Zijn sommige spanningen beduidend lager of hoger, dan kan dat een aanwijzing zijn voor een probleem daar in de buurt.

Succes maar weer.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum