Digitale televisie anno 1951, digitale telefonie anno 1948 (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 03.09.2017, 09:30 (2643 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door Maarten Bakker, 03.09.2017, 09:47

Maar wanneer we van digitaal spreken in de wereld van de elektronica (en dus ook dit topic) dan wordt er steevast mee bedoelt dat een digit een macht van 2 uitdrukt. zo kan je met 10 vingers tot 1024 tellen. Deze telwijze noemen we binair. gestrekte vinger(s) is bit aan, ingetrokken vingers bit uit. De positie van de digit (bit) betaalt zijn macht van 2.

Binair is inderdaad digitaal, maar andersom gaat dat helaas niet op zoals anderen al aangeven. Vertrouwen op woordenboekdefinities is over het algemeen een slecht plan, maar dat biedt in dit geval al meer houvast dan de vraag welke manier van tellen op vingers het best overeenkomt met digitaal (spoiler: alle manieren).

Zou je een digitaal in 1 enkel woord moeten samenvatten dan zou ik eerder aan discreet denken dan aan binair. Daarin wordt ik gesteund door de eerste alinea van Wikipedia:

Data en datatransport worden digitaal genoemd als de data slechts een aantal discrete waarden kan aannemen, dit in tegenstelling tot een situatie waarbij data en datatransport analoog zijn, hetgeen betekent dat elke waarde binnen een continuüm mogelijk is. Het aantal discrete waarden op het laagste niveau (bit) bij digitale toepassingen is over het algemeen twee (binair).

Let op dat eerst de definitie van digitaal wordt gegeven en daarna pas beperkt tot het meest toegepaste: binair.

over digitale data zegt wiki het volgende:
The term is most commonly used in computing and electronics, especially where real-world information is converted to binary numeric form as in digital audio and digital photography.

En dat klopt dan opzich weer, zie 'most commonly' en 'especially'. Wat vager dan wat ik uit de wiki aanhaalde, maar met dezelfde strekking.

Maar we dwalen erg af. Het ging over Morse, en dat is zowel binair als digitaal.

Aan de andere kant kun je aan flashgeheugen denken, dat werkt intern niet binair maar wel digitaal.

P.S. In het engels wordt een enkel cijfer van een getal (ongeacht het getalstelsel) ook wel een digit genoemd; dat verduidelijkt de taalkundige oorsprong en het discrete karakter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum