Digitale televisie anno 1951, digitale telefonie anno 1948 (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 03.09.2017, 19:28 (2642 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door kris, 03.09.2017, 19:52

wanneer je digitaal en binair aan elkaar gelijkstelt (wat Kris in feite doet, zij het uit puur praktische en wellicht uit didactische overwegingen) dan leidt dit in elk geval in historisch opzicht tot onjuiste conclusies.

Buiten de computerwereld is het een andere zaak. Binnen het vakgebied en als tegenhanger van analoog wordt als definitie voor een digitale machine steeds verwezen naar ontwerpen gebaseerd op het gebruik van het tweetallig stelsel. Dat hoeft niet zo te zijn, das juist, maar door meer dan hoog of laag van een signaallijn te vragen (maar dus tussenstappen te implementeren) maak je het jezelf niet makkelijker. Alle historische elektronische computerbouwers waren het daar alvast over eens. ze stelden het zelfs als basisvoorwaarde alvorens met de bouw te beginnen... (Zuse, Atanasoff en Von Neumann kwamen onafhankelijk van elkaar al tot dat besluit)

en bij mijn weten werken alle succesvolle computerontwerpen intern binair. (als iemand een uitzondering kent : laat maar weten)

Hans heeft het hier over Hexgetallen, maar das een groepje van 4 binaire cijfers. Althans, Ik ken geen computers die op een datalijn 16 verschillend spanningen zet om een hexnummer over te brengen..

Maarten heeft gelijk als hij schrijft dat in sommige Flashgeheugens 3 of 4 signaalniveau's weggeschreven worden. Een cel kan dan meer dan één bit aan informatie bevatten.Maar dat gebeurt enkel in dat geheugen. de Interface naar de buitenwereld van dit geheugen is weer binair. Hij brengt ook tristate ter sprake. de derde staat levert echter geen informatie af, maar brengt de signaal outputs van een chip naar hoge impedantie zodaning dat een andere chip diezelfde lijnen kan gebruiken.

Ik kan zelf een uitzondering toevoegen van een telsysteem dat binair is maar toch niet het tweetallig stelsel volgt : de graycode. (populair voor codewielen)

Marcel heeft het over Quam 256. (quadratuur-amplitudemodulatie met 256 "levels" )
wat wordt daar mee over een (analoge) lijn overgebracht? 8 Bits in een keer..

er is ook nog BCD. binaire coded decimals. Maar ook daar is de basis weer binair..maar men stopt bij 9. gemakkelijk voor het weergeven van decimalen.

we kunnen zo nog even doorgaan.

Er zijn wel pogingen gedaan om in één element meer dan 0 f 1 op te slaan. Een hier gekend voorbeeld is de E1T telbuis van Philips. en dan was er ook nog het dekatron.
Maar geen van deze was een lang en succesvol leven beschoren. Beiden moesten de duimen leggen voor de Eccles-Jordan schakeling, tegenwoordig beter gekend als flip-flop maar in de jaren 50 noemde men zo een schakeling gewoon een binairy ...

nog een kleine toevoeging; DE E1T wordt door philips beschreven als een decade counting tube. Het woord digitaal wordt daar niet gebruikt.. Juist de afwezigheid van het woord digital wijst erop dat het toen al enkel gebruikt werd voor binaire systemen. terwijl de buis toch kwantiseerd in 10 niveaus . Ook Kretzmann neemt bij de beschrijvng van deze telbuis (in het boek Industriële elektronica) het woord digitaal niet in de mond. (of de pen -:) )


groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum