B7X94A (Techniek Radio/TV)
Philips stond er om bekend dat elke cent twee keer omgekeerd werd tijdens het productieklaar maken van het ontwerp dus er moeten redenen zijn geweest om een relatief dure papiercondensator in te zetten op die plek.
een gerolde papiercondensator was in 1959 de standaard condensator, dat is de reden. De serieweerstand maakt onderdeel uit van het Boucherotfilter en verandert eigenlijk niets aan de eisen die aan deze condensator worden gesteld (minimaal 200 volt AC).
Men maakte in 1959 wel speciale papiercondensatoren met een AC-spec, maar die waren inderdaad een stuk duurder dan een (schijnbaar) overgedimensioneerde DC condensator op deze plek.
Omdat men in dit geval al de goedkoopste condensator gebruikte vervalt jouw veronderstelling "er moeten redenen zijn geweest om een relatief dure papiercondensator in te zetten op die plek".
Het gaat hier trouwens niet alleen om Philips, andere fabrikanten deden dit precies zo.
Het enige praktische alternatief was in 1959 het gebruik van een vonkbrug i.p.v. een Boucherotfilter. Maar dat zou betekenen dat men de hier toegepaste spanningstegenkoppeling zou moeten laten vervallen.
Berichten in deze thread:
- B7X94A - G Oudejans, 04.11.2017, 12:19