De saturatiediode 56001: een eigenaardig fenomeen (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 16.11.2017, 12:20 (2563 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bewerkt door John Hupse †, 16.11.2017, 12:49

Is die 4,6 volt bij 155 mA het absoluut maximaal toelaatbare gloeivermogen

bij het ontwerpen van de regellus moet je rekening houden met een maximale gloeispanning van 4,6 volt. De absolute maximale brandspanning (deze kan b.v. worden bereikt wanneer de netspanning door onvoorziene omstandigheden veel te hoog wordt) is 5,0 volt (en 5,7 volt gedurende maximaal 200 msec).

De nominale gloeispanning ligt uiteraard lager. Wanneer je b.v. kiest voor 4 volt heb je zowel naar boven als naar beneden een mogelijkheid om een netspanningsvariatie van 15% weg te regelen.

Het principe berust op het meten van de verzadigingsstroom van de diode, de verzadingsstroom is afhankelijk van de effectieve waarde van de gloeistroom. Het bruikbare regelgebied ligt tussen 3,4 en 4,6 volt, het regelbereik is dus plus en min 15%.

Dit buistype heeft men ontwikkeld omdat bij professionele gebruikers van buizen (b.v. van de bekende Philips SQ buizen) een behoefte was ontstaan om de effectieve waarde van de gloeistroom nauwkeuriger te kunnen regelen. Dit werd voordien meestal gedaan met behulp van een ferro-magnetische netspanningsstabilisator (in modern Nederlands "Constant voltage transformer" )

De gloeidraad is gemaakt van wolfraam, en heeft dus tijdens gebruik een zeer hoge temperatuur (circa 2800 graden Celcius, smeltpunt is ruim 3400 graden). Het kontaktveertje is vermoedelijk van verenstaal, dat wordt al bij 500 graden roodgloeiend.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum