De saturatiediode 56001: een eigenaardig fenomeen (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.11.2017, 20:37 (2562 dagen geleden) @ Eleen
Bewerkt door John Hupse †, 17.11.2017, 20:46

Een dieper gaande verklaring blijft welkom.

Natuurlijk, dat ben ik met je eens. Maar hoe diep wil je zelf gaan met zoiets op dit hobbyforum voor oude radio's. Ook op het gebied van buizen is er, juist in technische zin, van alles uitgeprobeerd. Er zijn allerlei verschillende constructies en materialen gebruikt in het ontwikkeltraject van elektronenbuizen, en vaak werd er ook nog doorontwikkeld tijdens de produktie.

Wanneer je een tijdschriftartikel of een patentaanvraag zou vinden geschreven door een Philips medewerker die hierin tot in details zijn worsteling beschrijft met dit veertje, dat werd vastgelast aan een gloeidraad die een temperatuur van 2800 graden Celcius (of misschien soms nog wel wat meer) voert, dan kom je er wellicht achter welke legeringen allemaal zijn getest hiervoor. Op het gebied van materiaalkeuze lieten de commerciele bedrijven echter meestal niet het achterste van hun tong zien, om begrijpelijke redenen.

De in de handel verkrijgbare legeringen op dit gebied zijn bruikbaar tot circa 700 graden Celcius, wat voldoende is om zo'n veertje mooi rood te laten gloeien zonder dat dit tot ernstige problemen leidt. Speciale legeringen op dit gebied worden b.v. toegepast in het militaire domein. Via deze deskundigheid is het in principe mogelijk om je kennis op dit gebied (uiteraard alleen wanneer je dit zelf nodig vindt) verregaand te vergroten. Zoals men wel eens zegt "The Sky is the Limit".

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum