EABC BUIS nieuw .. het fenomeen van uitgeputte diode's (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 20.12.2017, 16:14 (2535 dagen geleden) @ Eleen
Bewerkt door Anton van den Oever, 20.12.2017, 16:19

Ik heb er 2 nachtjes over geslapen en er eens heel goed over nagedacht, maar ik kan het niet met je eens zijn.
Wat je beschrijft is het verschijnsel van de aanloopstroom, ook wel het Edison effect genoemd.
Door het uitreden krijgt het elektron inderdaad een negatieve lading en vormt zich de ruimtelading. Zolang de elektronen niet worden weggezogen door een positief potentiaal vloeit er geen anodestroom en treed er een verzadiging van de ruimtelading op, er zullen zelfs elektronen weer terugvallen op de kathode en door de kinetische energie welke de deeltjes bezitten komen ook wel terecht op de anode.
En het verschijnsel van de aanloopstroom is inderdaad te onderdrukken door de anode een voldoende negatief potentiaal te geven van 1,5- 2 V.
Echter in de beschreven situatie’s ligt de anode “hard” aan de kathode, dus op het zelfde potentiaal en er zit geen weerstand tussen (de overgangs weerstand van de buispennen niet meegerekend)
Je stelt: Door het ontbreken van elke vorm van stroombegrenzing, wordt de beschermende werking van de ruimteladingswolk teniet gedaan en kan er een stroom lopen die gelijk is aan de verzadigingsstroom van de kathode!
Dat kan natuurlijk niet, deze stroom kan bij oxide kathodes enkele ampères per cm² bedragen, bovendien, waar zou deze stroom dan door geleverd moeten worden?
Ik bedoel dan dus een stroom van zodanige grootte dat de diode er uitgeput door raakt.
In je tweede reactie op Humfred omschrijf je het Edison effect correct, echter nu fungeert de inwendige weerstand van de meter als lekweerstand en is er inderdaad een potentiaal verschil te meten.
Maar indien de anode “hard” aan de kathode ligt, dus direct op de buisvoet doorverbonden kan er geen potentiaal verschil zijn en dus ook geen stroom lopen in de orde zoals eerder omschreven.
Of er moet toch zo iets zijn als een Perpetuum mobile…
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum