Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon (Techniek Overig)

door Robbedoes @, Dordrecht, 29.01.2018, 08:23 (2271 dagen geleden)

[image][image]

Beste forumleden, via mijn B7X43a draai ik geregeld jaren 60 en jaren 70 lp’s. Ik speel de lp’s af op een jaren 70 draaitafel, de Technics sl-2000 (via phono versterker). En, aangesloten via de 5 pol din (bandrecorder ingang), geeft dat een zeer warm vol geluid.
Nu kreeg ik pas een stapel jaren 60 mono singles, en het leek me leuk die op een ‘gepaste’ pickup af te spelen. Dat is een koffergrammofoon geworden, de Teppaz Eco 60. (zie de foto’s). Hiervan was het tussenwiel compleet vergaan, hard geworden en zelfs gebroken. Na wat experimenteren met een nieuwe rubber o-ring , smeren enz draait deze nu weer redelijk stabiel en op de juiste snelheid. Ook heb ik een nieuw extra mono element (visseau) aangeschaft, omdat ik las dat de originele naalden een beperkt aantal draaiuren hebben, en de naald en rubbertjes er ook niet meer goed uitzagen.

Ik heb de Teppaz aangesloten op de platenspeler ingang van de B7x43a (met een rode en zwarte banaan stekker) en vervolgens de mono stand geselecteerd. Nu is de geluids kwaliteit nogal eh..’anders’ dan ik gewend ben. Zeg maar schel, met veel middentonen en weinig lage en hoge tonen. Ik snap zeker dat kristal elementen doorgaans zo (horen) te klinken, en de element techniek in die periode anders was. Het geluid heeft zijn ‘charme’. Maar ik vraag me toch af of er nog iets aan verbetering of aanpassen mogelijk is ? Of is het een kwestie van accepteren en gewoon fijn die mono singles draaien ? Wat ook al erg leuk is overigens !

Mijn tweede vraag is of het directe geluid (dus uit de kop/naald) altijd zo hard is ?
Ik bedoel dus het onversterkte geluid wat de naald zelf produceert, ik moet nu de buizenradio vrij hard zetten om het ‘mechanische’ geluid van de kop zelf te overstemmen. Als ik de koffer sluit, wordt het uiteraard wel minder. Kan dat met de naalddruk te maken hebben ? Of is daar verder weinig aan af te stellen ? Ik ben benieuwd en alvast dank. Vr. grt, Rob


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum