Klank kristalelement - Teppaz koffergrammofoon (Techniek Overig)

door g.koper, 29.01.2018, 22:58 (2272 dagen geleden) @ Robbedoes

Er is eigenlijk geen goede reden waarom een kristalelement niet goed zou klinken met deze radio. Als ik het schema bekijk is het vergelijkbaar met veel andere radio's uit die tijd: signaal - tape direct en grammofoon via een weerstand van 56k - komen binnen op balanspotmeter (1M) en lage-toon/volume-regeling om daarna aangeboden te worden op het rooster van een triodebuis (helft ECC82). Hoge tonen worden verderop geregeld.

Als de klankregeling - in het bijzonder de lage tonenregeling - niet goed werkt duidt dit er op dat er een zwakke bron wordt aangesloten, of een andere bron op de andere ingang zoals Peter1952 ook al suggereerde. Dat is vreemd, want een kristalelement hoort veel signaal af te geven, nominaal 500 mV. Ik zou zelf eens kijken naar de aansluiting van de kabel uit de grammofoon op het element.

Het element zal je best wat gekost hebben en ik begrijp je teleurstelling. Het mechanische geluid is meestal wel wat aan de harde kant, maar normaal gesproken niet zo erg als je beschrijft. Je weet dat er twee naalden in het element zitten? Een voor vinylplaten (33 en 45 rpm) en een voor de oudere - vaak schellak - platen voor 78 rpm? Ik herinner me overigens niet zo'n groot verschil in geluid van de naalden maar ik kan het nu niet meteen vergelijken.

Wellicht kun je de grammofoon ook eens op een andere versterker aansluiten. Op elke "moderne" versterker is een aux-ingang die je hiervoor kunt gebruiken. Je radio lijkt goed te zijn want je phono-versterker geeft het gewenste resultaat; tenzij er aan de grammofoon-ingang geprutst is ...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum