verschil tussen Philips EF6 en EF6N ? (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 16.02.2018, 01:14 (2233 dagen geleden) @ Wolfgang

De vermelde EF6N Tes met 0,41A gloeistroom is niet te vergelijken met de EF6N van Philips. Het is gewoon een schrijffout.

Over de EF6N van Philips kan ik niets vinden maar ik heb wel een vermoeden waar de toevoeging N vandaan komt.

Bij de EL3 is hetzelfde gebeurd. Aanvankelijk had de EL3 een gloeistroom van ca. 1,1 A nodig, om de kathode te kunnen verhitten met 7 Watt energie, vergelijkbaar met de AL4 (4V, 1,75A). Ik kan de bron zo gauw niet terugvinden over EL3 v.s. AL4 maar dit moet ergens in de hier aanwezige (Philips) boekwerken staan. De kathode van de EL3 heeft vroeg in z'n carriere een wijziging ondergaan zodanig dat nog maar 0,9A aan gloeistroom nodig was. Daarmee ontstond de "Miniwatt" versie en kreeg de buis naast dit opschrift als type aanduiding EL3N, maar ook EL3(N) en EL3 komt bij Philips voor.
N duidt dus op een revisieversie en betekent waarschijnlijk iets als New, Neu, Nouveau o.i.d.

Ik vermoed dat bij de EF6 iets vergelijkbaars is gebeurd. Een EF6 is de 'opvolger' van de AF7 en die had 2,6 Watt gloeivermogen (4V 0,65A) nodig. Een vroege EF6 zou dan bij 6,3 V 0,41 A nodig hebben gehad. Dat is hetzelfde als wat je bij de Tesla buis ziet. Bij introductie van de meer efficiënte Philips "Miniwatt" kathoden is dat gereduceerd naar 0,2A.
De Miniwatt EF6 heeft bij Philips mogelijk hierdoor een tijdje ook de toevoeging N gehad, wat later in de tijd dan weer losgelaten is. Zoals reeds gemeld: van de Philips EF6N kan ik verder niets vinden. Bovenstaande gis ik dus maar ligt wel in lijn met wat er met de EL3 is gebeurd.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum