verschil tussen Philips EF6 en EF6N ? (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 16.02.2018, 11:54 (2255 dagen geleden) @ Ron Kremer

..... Bij de EL3 is hetzelfde gebeurd. Aanvankelijk had de EL3 een gloeistroom van ca. 1,1 A nodig, om de kathode te kunnen verhitten met 7 Watt energie, vergelijkbaar met de AL4 (4V, 1,75A). Ik kan de bron zo gauw niet terugvinden over EL3 v.s. AL4 maar dit moet ergens in de hier aanwezige (Philips) boekwerken staan. De kathode van de EL3 heeft vroeg in z'n carriere een wijziging ondergaan zodanig dat nog maar 0,9A aan gloeistroom nodig was. Daarmee ontstond de "Miniwatt" versie en kreeg de buis naast dit opschrift als type aanduiding EL3N, maar ook EL3(N) en EL3 komt bij Philips voor.

Vr. groet, Ron

Hallo Ron

Ik heb hier Philips Data Boeken van 1940 liggen plus de Data Sheets van Frank Philipse op Internet.
Wat betreft de EL3, inderdaad eerst in 1937 met een gloeidraadstroom van 1,2A en een slanke form.

[image]

Maar één jaar later zie je dit type met If= 0,9A maar nog steeds als EL3 in het Philips boekwerk, zonder toevoeging N en een dome bulb!
Iets klopt niet, want het wordt beweerd (John Hupse en het RM.org) dat de reductie van de If naar 0,9A de reden voor de vernieuwing "N" was geweest. Of was het zo: op de buis stond EL3N maar de type aanduiding in het Philips boek van 1940 heeft men niet verandert?

Om op de EF6 terug te komen,
de oudste vermelding is van 1937 met If 0,2A. Sindsdien kan ik nergens een verandering vinden. Om de reden zie ik de Tesla EF6n als aparte buis met een If van 0,41A.

Tesla heeft toen meer vervangings buizen geproduceerd met afwijkingen b.v. in de gloeidraadstroom. (het door mij eerder vermelde type EF22n is fout).

Een voorbeeld is de AD1n.
Oorsprongelijk door TELEFUNKEN als AD1 (If=0,9A) met een bijzondere ophanging van de gloeidraden gemaakt (Patente?). De AD1n van Tesla heeft ongeveer dezelfde electrische waardes maar de kathode is nu indirect verhit en intern met het midden van de gloeidraad verbonden. Deze aanpassing brengt een meer als dubbbel zo hoge If met zich mee, namelijk 2A!

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum