verkeerd opgebouwde Telefunken voedingstrafo?? (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 27.11.2008, 16:28 (5842 dagen geleden) @ verdicom

Vroeger werden trafo's bij de productie als laatst gedompeld in een teerbad. Dit om roesten te voorkomen. De 'dikte' van de luchtspleet is mede bepalend bij het ontwerp van een trafo. De plaatsen waar de lamellen van de I- en de E-poot elkaar raken moet zo glad mogelijk zijn. Ook werd er wel een dun kunststof plaatje in de luchtspleet gezet. De dikte hiervan werd ook tijdens het ontwerp bepaald.
Hier is roest te zien op de plaats van de luchtspleet. Deze is dan niet overal even groot en zelfs onregelmatig. En dat is oorzaak van het brommen en trillen.
In nullast kunnen de secondaire spanningen wel kloppen, maar de opgenomen stroom primair wordt groter. En dan kan de trafo bij belasting erg heet worden (en de primaire wikkeling doorbranden).
Han Bakker

Het dompelen werd voornamelijk gedaan door Philips, waarschijnlijk om de trafo´s te beschermen tegen het indringen van vocht. Ze werden daardoor tropenproof.
Voor een normale trafo is een luchtspleet ongewenst en de luchtspleet werd zo klein mogelijk gemaakt door de blikken om en om te stapelen en goed samen te persen. Overigens zijn er nog diverse andere modelen blikjes, met een vast middenbeen, dat aan een zijde losgestansd is. Verder bestaan er nog trafo´s met alleen maar twee benen, een verre voorloper van de ringkerntrafo, die niet meer uit elkaar kan en dus helemaal geen luchtspleet heeft, maar waarvoor speciale wikkelmachines vereist zijn.
Loopt er ook gelijkstroom door de wikkelingen, zoals dat bij uitgangstrafo´s het geval is, dan is een luchtspleet noodzakelijk om verzadiging van de kern te voorkomen. Als de kern verzadigd is, kan er geen onvervormde wisselspanning meer door de trafo gestuurd worden. Een uitzondering is dan weer de uitgangstrafo voor een balansversterker, waarbij ook gelijkstroom door de anodewikkelingen gaat, maar in tegengestelde richting. Bij een correct afgeregelde versterker is de resultante nul en zal de kern niet gemagnetiseerd worden door gelijkstroom.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum