Indicatorlampjes van de 536A (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 01.03.2018, 11:32 (2220 dagen geleden) @ Henk Boeijink

nog steeds geen resultaat

het gaat bij het repareren van een apparaat met een specifieke fout meestal maar om 1 ding: systematisch foutzoeken. Dat betekent dat je op een logische manier nagaat wat de directe oorzaak is van een bepaalde fout. Het resultaat komt dan "als vanzelf".

In dit geval is de fout bekend, bij maximaal antennesignaal geeft het afstemlampje weinig licht, bij minimaal signaal veel licht, dus net andersom als wenselijk is.

Je hebt het volgende gemeten: waarde gelijkstroom via de bias-ingang (S13) van de magnetische versterker, waarde gelijkstroom via de stuur-ingang (S12) van de magnetische versterker. Conclusie: beide ingangen lijken te worden aangestuurd met de juiste gelijkstroom.

Ik neem aan dat beide stromen op de correcte manier en de juiste plek plek zijn gemeten, dus m.b.v. een DC mA-meter direct over S12 en S13.

Het gaat er nu dus om te bepalen of de magnetische versterker werkt, en de stroomrichting correct is. Wanneer je 1 van de ingangen van de magnetische versterker ompoolt zal de werking van het sterretje moeten veranderen. Gebeurt dit niet dan heb je de fout te pakken. Gebeurt dit wel dan werkt de desbetreffende ingang correct.

Wanneer dit niet leidt tot resultaat zal je nog moeten onderzoeken of er misschien een wisselstroom door S12 of S13 loopt. Dit zou immers betekenen dat de magnetische versterker als een transformator gaat werken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt dit uitsluiten door tijdelijk twee extra elco's te plaatsen, eentje parallel aan S12 en eentje parallel aan S13. De ongewenste wisselstroom loopt dan via zo'n elco, en niet meer via de ingang van de magnetische versterker.

Nog even een verklaring van de werking van een magnetische versterker, de uiteindelijke magnetisatie hangt af van het verschil tussen de magnetisatie veroorzaakt door de stroom door S12 minus de magnetisatie veroorzaakt door de stroom door S13. Wanneer je 1 van de ingangen ompoolt wordt dit de som van beide magnetisaties. In dat geval zal het afstemlampje het omgekeerde gedrag gaan vertonen: minder licht bij meer antennestroom.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum