Indicatorlampjes van de 536A (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 05.03.2018, 11:30 (2243 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik heb het abusievelijk een transformator genoemd, maar het is een transductor. Later zijn ze veelvuldig in bijv. kleurentv toegepast om de hoizontale scanning stabiel te houden (kussenvervorming) De horizontale afbuiging werd gecorrigeerd door een paraboolvormige stroom , afkomstig van de rasterschakeling.
Helaas is in de thread nog niet duidelijk geworden waarom de schakeling anders reageert als aangegeven in de documentatie.
Ook blijkt dat niet alle toestellen hetzelfde reageren. Een aantal werkt verkeerd om, terwijl er ook een bijdrage is, waar het kennelijk wel goed werkt.
Ik gaf al aan om fouten uit te sluiten door de schakeling in een stand te forceren, in dit geval met een externe stroom.
Je kunt dan de periferie uitsluiten en onderzoeken of de schakeling in kwestie werkt en zoniet waarom dan.
Net als iets afregelen beter gaat met een gedefinieerd signaal, zoals bijv een MF trap of een stereodecoder, kun je ook hier met bekende vaste stromen meer aan de weet komen.
Het geeft bovendien een dieper inzicht in de werking van een schakeling. Misschien niet wetenschappelijk benaderd, maar empirisch onderzoek heeft in het verleden ook vele raadsels opgelost.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum