ferroceptor (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.11.2008, 11:32 (5841 dagen geleden) @ Piet Blaas

Hebben ze dan z'n zwarte laagje aan de bovenkant kaal gekrabd?

Er zit een extra druppel verf op zowel de h.f. als de l.f. transistor. Bij de h.f. transistor in dit ontvangertje is de kleurstip grijs.

Dit betekent vrijwel altijd dat zo'n onderdeel in de fabriek is "geselecteerd". Bij transistors selecteerde men vaak op stroomversterking, de kleur geeft dan aan dat de stroomversterking tussen de 20 en de 40 ligt, of iets dergelijks. Er werd ook wel geselecteerd op ruis en op frequentiebereik. Dit heeft allemaal te maken met de enorme variaties die indertijd optraden bij de transistorfabrikage.

Een van de problemen hierbij was dat de toestelontwerpers gewend waren aan de nauwe toleranties van buizenspecs (vaak 10%), maar geen raad wisten met de toleranties die optraden bij de produktie van halfgeleiders (vaak 100%, of zelfs 500%).

Philips ging creatief om met dit fenomeen, en verkocht halfgeleiders die op 1 of meer punten wel zeer ver afweken van de gepubliceerde specs als "experimenteertransistors". Het is bekend dat in de begintijd een groot deel van de geproduceerde halfgeleiders gewoon moest worden weggekieperd. Door de geproduceerde halfgeleiders te selecteren kon men de berg afval nog wat verkleinen.

In Japan ging men nog een stapje verder. Voor de Sony TR55 (een van de eerste Japanse transistorontvangers) werden 12 verschillende soorten oscillatorspoeltjes geproduceerd. Deze spoeltjes hebben allemaal een andere wikkelverhouding. De mengtransistors werden na productie geselecteerd in 12 verschillende soorten, bij elke soort hoort een bepaald type spoel. Op die manier ging men toen om met de toleranties en de bijbehorende produktieuitval.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum