TECH TE-20 meetzender; vervormd signaal (Techniek Overig)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.03.2018, 16:28 (277 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door John Hupse, 13.03.2018, 17:07

Kun je dan spreken van additieve menging van HF en LF op pin 2?

je kunt alleen spreken van additieve menging wanneer er ook een AF-signaal wordt aangeboden. Wanneer de MOD-schakelaar dus op extern is ingesteld, en er geen extern signaal wordt aangeboden (of een te zwak extern signaal, zie ook de gebruiksaanwijzing) wordt er dus niet gemoduleerd.

Dan moet die triode toch wel enige nonlineariteit hebben om modulatie te krijgen.

Ook dat is afhankelijk van het AF-signaal. Dit signaal is afkomstig van de anode van de 6AR5, en dit kan oplopen tot 25 volt AC. In elk geval voldoende om de triode vrijwel dicht te drukken. De condensator 150 pF en de weerstand 500 k vormen hierbij een roosternetwerkje dat er voor zorgt dat de triode min of meer automatisch wordt ingesteld.

Tenslotte, er is wel een LF sterkteregelaar, maar die regelt niet de modulatie. Alleen de sterkte van het LF out signaal.

Wat je beschrijft is de situatie die ontstaat wanneer de MOD-schakelaar in de stand intern staat. De modulatiediepte is dan vast ingesteld op circa 50% bij een frequentie van 400 Hz.

Wanneer de MOD-schakelaar in de stand extern staat, en je inderdaad een extern AF-signaal aanbiedt gaat de 6AR5 werken als AF-versterker en kan je de modulatiediepte regelen met de potmeter. De AF-frequentie bepaal je dan ook zelf.

Overmodulatie kan gemakkelijk ontstaan wanneer de voedingsspanning van het toestel te hoog is. Wanneer dit het geval is gaat het eigenlijk altijd om een gemodificeerd ("opgevoerd" ) toestel. Er zijn diverse methodes bedacht om dit te doen, ik ga ze hier niet herhalen.

Begin dus met het meten van de voedingsspanningen. De spanning op de trafowikkeling is 100 volt AC, de spanning op de bufferelco is 105 volt DC en de spanning op de afvlakelco is 70-75 volt DC.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum