TECH TE-20 meetzender; vervormd signaal (Techniek Overig)

door gertjanrhe @, Gooi, 01.04.2018, 18:18 (2188 dagen geleden) @ gertjanrhe

ik heb alle reacties zorgvuldig gelezen. Daaruit trek ik een aantal conclusies: 1) het apparaat was indertijd een betaalbaar goed bruikbaar apparaat voor amateur en werkplaats, 2) er werd wel aan gerommeld om meer signaal te krijgen, 3) de (grijze) condensatoren zijn na verloop van jaren niet vrij van lek.
Aan die van mij is nogal gerommeld in de zin dat de buizenbezetting gewijzigd was, de gelijkrichter tot brug is vermaakt en componentwaarden gewijzigd zijn. De 'kritische' grijze C's waren al vervangen, de elco's deels etc.
Omdat ik nadat ik deze Tech kocht tegen een, vanuit technisch oogpunt veel mooiere, Metrix met een bereik van 5,5 - 220 MHz aanliep heb ik het volgende besloten:
Ik probeer het apparaat in het gebied tot 5.5 MHz zo goed mogelijk te laten werken, d.w.z. een 'nette sinus' die er niet al te vervormd uitziet met een 'behoorlijke' modulatie.
De bruggelijkrichter handhaaf ik om de voedingsbrom in de perken te houden.
Componentwaarden pas ik naar behoefte aan zodanig dat de HF output in alle banden op een (ongeveer) zelfde niveau komt. Voor het HF is dat, net als bij de Metrix, mogelijk door de waarde van de serieweerstand naar de tap van de oscillatorspoel afahankelijk van de band te maken.
Ik geloof niet dat dat de Tech in haar oorspronkelijke vorm op alle banden een keurig signaal met de juiste modulatiediepte kan geven: 1) de overdracht met 5 pF van anode naar stuurrooster van de dubbeltriode wordt door parasieten bepaald, 2) de continue regeling met een potmeter van het HF wordt sterk door parasieten beïnvloed, 3) de modulatie(diepte) kan vanwege de eerdere parasieten en het oversturen van de kathodevolger nooit over het volle frequentebereik lineair zijn.
Dat is overigens geen punt van kritiek naar het oorspronkelijke apparaat.

--
De techniek was in de jaren 40 veel verder dan menigeen zich bewust is


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum