De kwisvraag van de week. (Techniek Radio/TV)

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 24.03.2018, 16:55 (2218 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Hallo allemaal,

Voor de goede werking van de balanstrafo is het nodig dat het aantal windingen van elk der helften gelijk is. De transformatieverhouding (Nprim/Nsec) moet voor beide helften van de primaire wikkeling immers gelijk zijn, anders krijg je vervorming.

Om de Ohmse weerstand van beide helften beter gelijk te krijgen zou je één van de primaire helften ook weer op moeten delen, één wikkelingshelft half wikkelen, daarna de volledige tweede primaire helft en tenslotte de resterende helft van de eerste primaire wikkeling. Dan zal de draadlengte en dus de ohmse weerstand van de beide primaire nagenoeg gelijk zijn.

De impedantie ( bestaande uit een ohms en een inductief deel) zal dan ook nagenoeg gelijk zijn. Voor het inductieve deel van de impedantie maakt het niet uit waar de wikkeling in wikkelruimte ligt. Het magnetische veld van de diverse wikkelingen loopt immers via het blikpakket.

Een snelle test van een balanstrafo kan misschien beter met een kleine wisselspanning op de secundaire gedaan worden: De beide primaire helften moeten dan een gelijke spanning geven.

Met vr. groet,
Gerrit Jan Eshuis


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum