De kwisvraag van de week. (Techniek Radio/TV)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 24.03.2018, 19:32 (2222 dagen geleden) @ humfred

Met de trafo op de foto heb ik zojuist een ontwerp afgerond. Bij deze trafo zijn zowel de primaire als de secundaire wikkelingen per helft geheel naast elkaar gewikkeld. De primaires worden apart gebruikt, de secundaires staan parallel. De ohmse weerstanden zijn inderdaad identiek.

Echter, voor een goede bandbreedte moet de spreidingszelfinductie laag zijn. Tussen primaire en secundaire moet de koppeling zeer vast zijn. Dit wordt o.a. bereikt door de primaire en secundaire tussen elkaar in te wikkelen. Dat is bij deze trafo ook uitgebried gedaan.
Verder wordt de speidingszelfinductie ook bepaald door de breedte van de wikkeling. En die is bij deze trafo dus maar de helft van wat het zou kunnen zijn. Omdat de 2 helften naast elkaar gewikkeld zijn. Dat is dus weer een nadeel van deze trafo.
Verder is de koppeling tussen de 2 primaires onderling ook slechter, omdat de primaires niet door elkaar heen gewikkeld zijn, maar naast elkaar. Bij de overgang van de ene buis naar de andere buis, in de versterkerschakeling, moet de ene primaire wikkeling het van de andere overnemen, en dat kan dan in het uitgangssignaal tot slingeringen leiden. Ik had daar ook last van en heb dus over elke primaire een RC netwerkje moeten zetten, om dat te dempen.
Al met al echter blijkt het toch een uitstekende trafo te zijn. De schakeling zal ik te zijner tijd misschien een keer plaatsen.

Piet

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum