MBLE stereoversterkervraag ivm oscilleren (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 30.03.2018, 17:07 (2218 dagen geleden) @ francois129
Bewerkt door soundman2, 30.03.2018, 17:22

In je (mogelijk nodeloze) uitwisselactie heb je kennelijk toch een fout gemaakt. Bijvoorbeeld een elco in de voedingslijnen met een te kleine capaciteit o.i.d..
De aansluiting van de draad op de 15 Ohm aftakking dient voor de tegenkoppeling. Enerzijds wordt de versterking van de eindtrap er door bepaald en anderzijds heeft het een vermindering van de vervorming tot gevolg.
Ik weet niet wat je allemaal los hebt gemaakt (zo te zien alles), maar het verwisselen van de twee anodeleidingen en/of de schermroosterleidingen van de eindbuizen leidt ook tot oscilleren.
Hetzelfde treedt op als je de aardaansluiting en de 15 Ohm aansluiting op de uitgangstrafo verwisselt.
In de tegenkoppeling zit nog een kleine capaciteit, daarmee wordt verhindert dat het frequentiebereik van de versterker te ver door loopt en wordt enige fasecompensatie bereikt.
Verder moeten de anodeleidingen naar de uitgangstrafo liefst zo kort mogelijk gehouden worden en ver verwijderd van de voorversterker schakelingen. De bekabeling netjes samenknopen in mooi georganiseerde kabelboompjes, kan ook leiden tot oscilleren. Ook het kiezen van verkeerde of andere aardpunten of vergeten daarvan, kan aanleiding geven tot oscilleren.
Omdat je niet weet waar de tegenkoppeling voor dient, schat ik je kennis over versterkerbouw niet erg hoog in. Het maken van (beginners-)fouten ligt dan voor de hand.
Ik herhaal het maar weer eens, het lukraak uitwisselen van onderdelen levert maar zelden een gerepareerd apparaat op. ook hier dus. De waarheid is soms hard......


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum