MBLE stereoversterkervraag ivm oscilleren (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.04.2018, 11:06 (2186 dagen geleden) @ Armand

Armand, heeft iemand de nominale AC-spanning op de gelijkrichter gemeten? Jij? François?

Mijn argumenten zijn uitsluitend gebaseerd op wat François zegt: de nominale spanning over de ingang van de diodebrug is 300 volt AC, en de nominale uitgangsspanning is 322 volt DC.

Dat is onmogelijk bij een silicium brug, je komt dan uit op een gelijkspanning van ruim 400 volt. Tenzij de schakeling of de meting niet klopt (serieweerstand na de gelijkrichter i.p.v. er voor, bufferelco defect, AC meting uitgevoerd voor de serieweerstand i.p.v. erna, spanning alleen onbelast gemeten, etc.)

François is van plan om de serieweerstand plus diodebrug in de toekomst te vervangen door een seleenbrug. Wanneer de huidige serieweerstand de juiste waarde heeft en op de juiste plek is gemonteerd zal hierdoor niets veranderen aan het gedrag van de schakeling. De "ingebouwde" serieweerstand van de seleencel zorgt hier voor. Ook de spanning over de diodes in sperrichting zal zich niet wijzigen. Alleen de spanning over de diodes in voorwaartse richting zal toenemen, dat is nu eenmaal zo bij een seleencel. In de huidige schakeling wordt dit effect gecompenseerd door een passende serieweerstand tussen de trafowikkeling en de gelijkrichter op te nemen.

Het argument dat de werkelijke netspanning hoger kan zijn dan de nominale netspanning is mij bekend. B.v. op dit forum gaat men hier steeds weer opnieuw uitgebreid op in. Betekent dit dat een nettrafo voor 220 volt onvoldoende spanningsvast is bij de huidige netspanning van 230 volt? Nee, men gaat er bij onderdelen voor gebruik in consumentenelectronica al vele jaren van uit dat ze een 10% hogere netspanning (dus 242 volt in dit geval) moeten kunnen verdragen. Hier is echt niets nieuws onder zon. Ook andere onderdelen voor gebruik in consumentenelektronica voldoen aan deze 10% marge.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum