ervaring producten uit China (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.04.2018, 10:05 (2185 dagen geleden) @ kris

de prijs zegt weinig, het gaat om de manier van meten. Ik heb t.b.v. een lezing wat metingen gedaan met een digitale Agilent U1701B capaciteitsmeter van circa 200 euro, maar die doet het net zo beroerd als de bekende Chinese printplaatjes met Duitse hobbysoftware wanneer het gaat om het meten aan historische toestellen.

De wat grotere condensatoren waar het hier om gaat vertonen bij metingen bij wat hogere frequenties gedrag dat niet meer wordt begrepen door hedendaagse ontwerpers (en ook niet door hedendaagse gebruikers). Dergelijke condensatoren gedragen zich bij hoge frequenties nu eenmaal als een weerstand, en bij nog hogere frequenties als een zelfinductie.

In moderne meetapparatuur (in het bijzonder apparatuur waarbij een z.g. microprocessor is ingebouwd) verkrijg je om de bovenstaande reden afwijkingen in het meetresultaat, die kan oplopen tot vele honderden procenten. De Chinese hardware kan veel beter, maar als het gaat om software loopt deze nog lichtjaren achter.

De les die je hieruit kunt trekken is dat je beter geen metingen zou moeten doen die je niet kunt overzien. Mensen voelen dit intuïtief ook wel aan, en stappen dan snel over op wegknippen en vervangen van onderdelen door nieuw gekochte exemplaren. Dat is dus de spitzentechnologie waarmee de huidige generatie hobbyreparateurs opgroeit.

Meetbruggen zijn voor ons doel vaak veel beter bruikbaar, voor zover ze met 50 Hz worden gevoed.

De beste resultaten in dit opzicht krijg je met een eenvoudige 50 Hz impedantiemeting zoals wordt gebruikt bij de Philips point-to-point foutzoekmethode. Maar zoals je wel vaker ziet, de beste methodes worden in de praktijk het minst toegepast. Bovendien hebben de Philips toestellen die deze techniek ondersteunen een duidelijk "steampunk" uiterlijk en een bijbehorend gewicht wat door de moderne mens vaak niet zo wordt gewaardeers.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum