Voorversterker Perpetuum Ebner in grundig 9080 (Algemeen)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.04.2018, 11:30 (378 dagen geleden) @ henkk
Bewerkt door John Hupse, 13.04.2018, 12:08

Met dit element moet je trouwens alleen van die jaren 50 mono platen van keihard vinyl draaien,modernere platen en vooral stereo platen worden meedogenloos verwoest. En dat met een nieuwe naald,ik had er nog wat nieuwe naalden bij gekregen,voor wat het waard was want de rubber ophanging was nog maar net bruikbaar.

Wanneer zo'n element mono vinylplaten verwoest wordt het tijd om de zaak te repareren, dan wel af te danken. In de meeste gevallen is de oorzaak simpel weg te nemen, men probeert de plaat af te spelen met een veel te lage naalddruk. Hierdoor kan de naald de groef in het vinyl niet meer volgen en wordt de groef beschadigd. Ook de naald zal hierdoor voortijdig de geest geven.

Dat stereo platen niet kunnen worden afgespeeld met een mono element is juist en eenvoudig te begrijpen. De achterliggende oorzaak is de ongeschiktheid van mono elementen voor dit doel, de vertikale compliance is bij een mono element immers bewust laag gehouden. Hierop is via dit forum al vele malen gewezen.

De schakeling met een EF40 die je noemt is wellicht die van de Perpetuum Ebner TV9:

[image]

In tegenstelling tot de standaard Grundig voorversterker is het de bedoeling om de TV9 in de grammofoon in te bouwen. Er is daarnaast ook nog voorzien in een eenvoudige hoog- en laag regeling.

Ja met die oude daaitafels is ook beter mono te draaien

Zie hierboven, Huub zou toch moeten weten dat stereo platen moeten worden afgespeeld met een stereo element.

"Beter mono" moet dus zijn "absoluut geen stereo". Er is slechts 1 uitzondering hierop bekend, Philips maakte in de jaren '60 een mono vervangingselement waarmee ook stereo platen kunnen worden afgespeeld (GP235).

Als toetje nog een wonderlijke internet aanbieding, een stereo naald voor gebruik met een PE7000 element. De naaldtip is gemaakt van synthetische diamant. Zelfs Huub zal moeten toegeven dat dit een historische vergissing is. Alleen bruikbaar voor de sier!

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum